Cu totii am fost soferi incepatori si ne-am lovit de diverse situatii neplacute in trafic, uneori provocate chiar de noi fara sa vrem. De aceea, soferii incepatori trebuie sa fie atenti la cateva lucruri pana se integreaza intre ceilalti participanti la trafic.

Sfaturi utile pentru soferii incepatori

  • Aplicati semnele de incepator

Va place sau nu, semnele de incepator aplicate pe parbriz si luneta va scapa de o eventuala amenda si de cateva claxoane in caz ca vi se opreste motorul in intersectie.

  • Pastrati-va calmul

Este bine ca un sofer incepator sa fie calm, odihnit. Sa nu se urce la volan daca este obosit. Oboseala afecteaza si soferii profesionisti, cu atat mai mult pe soferii incepatori. Oboseala duce la lipsa de concentrare si poate conduce la accidente.

Soferii incepatori trebuie sa ramana calmi la volan, indiferent de situatie. Daca sunt calmi pot lua decizii mai bune.

  • Conduceti putin si des

Drumuri lungi sau cat mai scurte? Drumurile lungi pot fi dificile pentru orice sofer, nu doar pentru incepatori. Acestia ar trebui sa se urce la volan cat mai des pentru a se obisnui cu aceasta situatie. Recomandat ar fi ca soferii incepatori sa faca drumuri scurte.

  • Evitati aglomeratia

Soferii incepatori ar trebui sa evite sa conduca in aglomeratie pentru ca vor fi stresati de soferii grabiti care ii claxoneaza sau se comporta agresiv. Aceste altercatii din trafic le poate aduce disconfort si teama ca nu pot conduce bine.

  • Pastrati linistea in masina pe cat este posibil

Nu conteaza daca un sofer incepator este singur in masina sau mai are si alti prieteni. Este mai important sa fie liniste in masina. Deci fara ca muzica sa fie data la maxim si fara ca soferul sa fie implicat in discutii interminabile care il pot distrage.

  • Conduceti ca la carte

Soferii incepatori ar trebui sa conduca asa cum au invatat la scoala de soferi. Daca folosesc aceeasi masina impreuna cu un prieten, trebuie sa isi regleze scaunul si toate oglinzile din nou.

  • Nu ii imitati pe altii cand incalca legea

Cel mai important lucru este sa nu faca ce fac ceilalti soferi, ci sa faca ce e corect in acea situatie. Acestia trebuie sa nu treaca pe culoarea galbena a semaforului si sa nu conduca pe linia de tramvai asa cum fac destul de multi soferi in Bucuresti.

De asemenea, oprirea sau stationarea trebuie sa fie facuta acolo unde este permis prin lege.

  • Nu conduceti cu viteza

Viteza este principalul factor care duce la accidente grave. In primul an de condus, orice sofer are reactii incetinite. De aceea, soferii incepatori trebuie sa conduca in afara orasului cu o viteza mai mica cu 10 km/h decat viteza legala pe segmentul de drum.

  • Pastrati distanta fata de masina din fata

Nu doar viteza conteaza, ci si distanta fata de vehiculul din fata. Este recomandat ca soferii incepatori sa pastreze o distanta mai mare intrucat pot aparea situatii neprevazute.

Incercati sa conduceti corect din prima zi pentru ca altfel va va fi mai greu sa va corectati, iar amenzile sunt destul de mari. In plus, de anul viitor, este posibil ca sanctiunile sa devina si mai mari. Este, de fapt, o consecinta a iminentei majorari a salariului minim de la 1 ianuarie, la 2.230 lei. Punctul de amenda, care nu mai este plafonat din luna decembrie, va ajunge 223 lei. O crestere de 54 de procente. Cea mai mica amenda, de 2 puncte, devine 446 de lei.

Plafonarea punctului de amenda expira anul acesta, iar Guvernul nu a luat inca nicio masura in acest sens. Acum, un punct de amenda este 145 de lei. Reprezinta 10 la suta din salariul minim brut din decembrie 2017. De atunci, amenzile nu au mai crescut, desi venitul minim a fost majorat de mai multe ori.

Sursa foto: By Kzenon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri