Industria auto este una dintre cele mai importante industrii din Romania. In fiecare an, sunt realizate investitii de milioane de euro, datorita, intr-o oarecare masura, si prezentei celor doi mari producatori de autoturisme, Dacia si Ford. Bineinteles, anual sunt create mii de locuri de munca.

Ford Craiova

Una dintre cele mai importante investitii finalizate in 2019 in Romania a fost cea de 200 de milioane de euro la Craiova. Prin urmare, in octombrie a demarat productia noului model Ford, crossover-ul Puma. Pentru a lansa in fabricatie cel de-al doilea model, Ford a angajat 1.700 de persoane la uzina.

Investitia totala a Ford la Craiova se ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro de la preluarea uzinei in 2008.

Valtryp Oradea

Anul acesta, la Oradea, a fost inaugurata o fabrica care imbraca in piele volane si alte elemente de interior pentru masini fabricate de Porsche si Mercedes-Benz. Cand va functiona la capacitate maxima, fabrica va produce 3.500 de volane pe zi si va avea 600 de angajati. Investitia se ridica la 2,5 milioane euro.

Bosch Blaj

Bosch, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de tehnologie si servicie de profil, a inaugurat in noiembrie o noua cladire de spatii de birouri si laboratoare de testare, in incinta fabricii pe care o detine in Blaj. Compania a investit peste 7 milioane de euro in noua cladire.

Mennekes Electric

Doua companii din industria auto, Coskunoz MA si Mennekes Electric, au primit anul acesta ajutoare acordate in baza schemei de ajutor de stat nr. 807/2014, pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Mennekes Electric va beneficia de 17,6 milioane de lei pentru o investitie de tip greenfield pentru producerea de cabluri de incarcare pentru masinile electrice, iar Coskunoz MA va primi o finantare de la stat de 39,2 milioane de lei. Coskunoz MA vizeaza infiintarea unui nou amplasament de productie pentru fabricarea de parti pentru structura principala a autovehiculului, respectiv subansamblu sasiu, pentru industria auto de la nivel national si international.

Autonom

Autonom Services SA, cel mai important jucator independent cu capital romanesc de pe pietele de leasing operational auto si rent-a-car din Romania, s-a finantat cu 20 milioane euro prin vanzarea de obligatiuni. Compania dispune de o retea nationala de 44 agentii localizate in 33 de orase din Romania.

ROCA

Platforma de investitii ROCA, lansata anul trecut, detinuta de mai multi antreprenori romani, a preluat operatorul portuar Romcargo Maritim. Compania gestioneaza 90% din fluxurile maritime de vehicule pentru pasageri si utilitare din Romania, incluzand Dacia, Renault, Ford si Mitsubishi, operand cel mai mare terminal Ro-Ro din portul Constanta.

Sursa foto: By Photographee.eu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri