OMV Petrom isi extinde prezenta Upstream in regiunea Marii Negre, prin intrarea in Bulgaria

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, vizeaza preluarea participatiei detinute de OMV Offshore Bulgaria GmbH in perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria, prin achizitia partilor sociale de la OMV Exploration & Production GmbH.

Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea anumitor conditii suspensive si se estimeaza ca aceasta va avea loc pana la mijlocul lui 2020.

OMV Offshore Bulgaria GmbH detine in prezent o participatie de 30% in perimetrul de explorare marina de mare adancime Han Asparuh, aflat in vestul Marii Negre, in cadrul unui joint venture condus de Total, in calitate de operator.

Prima sonda de explorare, Polshkov-1, a fost forata de acest joint venture in 2016. A urmat forajul altor doua sonde de explorare in 2017 (Rubin 1) si 2018 (Melnik 1). Se vor efectua studii geologice si geofizice cu scopul de a identifica noi tinte pentru forajul de explorare.

”Aceasta achizitie este in linie cu strategia noastra de a ne extinde prezenta regionala si este una naturala, daca avem in vedere portofoliul nostru din Marea Neagra. Avem un istoric de peste 40 de ani in apele de mica adancime din Marea Neagra si, incepand din 2008, exploram, alaturi de ExxonMobil, si potentialul din apele de mare adancime”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Upstream.

Citeste si:
Neel, OMV Petrom: România poate deveni cel mai mare producător de...
Neel, OMV Petrom: România...

OMV Petrom este deja prezent in Bulgaria, prin activitatile de distributie carburanti sub brandul OMV.

In 2012, guvernul Bulgariei a acordat licenta pentru perimetrul de explorare Han Asparuh aflat in vestul Marii Negre unui consortiu format din OMV (30%), Total (40%) si Repsol (30%).

Perimetrul este pozitionat in apropierea perimetrului Neptun Deep din Romania si are o suprafata de 14.220 km patrati si ape cu o adancime de peste 2.000 de metri.

Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (blocul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep).

Citeste si:
Ultimul SIF iese de la BCR. Evaluarea bancii, cu putin peste BT
BCR, cea mai mare banca din...

Productia de titei si gaze din apele de mica adancime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. In 2018, a reprezentat circa 17% din productia grupului in Romania. Productia de titei si gaze provenita din Marea Neagra in 2018 este echivalenta cu cea necesara pentru a incalzi 1 milion de gospodarii timp de un an si pentru a face plinul la 3,5 milioane de autoturisme.

Productia provine din cinci zacaminte aflate in exploatare: Lebada Est (descoperit in 1979), Lebada Vest (descoperit in 1984), Sinoe (descoperit in 1988), Pescarus (descoperit in 1999) si Delta (descoperit in 2007).

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep in 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 790 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2019, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Citeste si:
Drulă: Lotul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania va fi...
Cătălin Drulă: Lotul Târgu...
Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri