Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 114/2018, prin care a plafonat valoarea punctului de amenda la 145 de lei. Decizia Guvernului a fost adoptata in contextul in care proiectul pe care si-a asumat raspunderea si care continea prevederea referitoare la plafonarea punctului de amenda, a fost atacat de PSD la CCR.

De la 1 ianuarie 2020, ca urmare a cresterii salariului minim, punctul de amenda s-a majorat, cu 54%, de la 145 de lei la 223 de lei, fapt care a atras automat niveluri ridicate pentru amenzile rutiere. Insa, prin Ordonanta de Urgenta, punctul de amenda a fost din nou plafonat.

„Va trebui sa rezolvam o problema care este creata de atacul la CCR al PSD impotriva Legii de corectare a ordonantei 114. Suntem pregatiti. Dupa cum stiti o serie de masuri de reforma, o serie de masuri pe care le consideram necesare, cum ar fi inghetarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adica amanarea cu un an de zile. (...) De asemenea, incetarea detasarilor in institutiilor publice din afara institutiilor publice sau plafonarea punctului de amenda care este legat de salariul minim si alte masuri nu pot intra in vigoare din cauza ca PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (...) Ca atare este vitala adoptarea acestor prevederi sub dforma de ordonanta de urgenta”, a spus Ludovic Orban, la inceputul sedintei de Guvern, scrie Transport Times.

Clasele de sanctiuni pentru soferi:

a. clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda; 290 – 435 lei
b. clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda; 580 – 725 lei,
c. clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda; 870 – 1.160 lei;
d. clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda; 1.305 – 2.900 lei;
e. clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda. 3.045 – 14.500 lei.

Citeste si:
De la Morgan Stanley, la voluntariat în politica locală
De la Morgan Stanley, la...

Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit. Termenul de plata al amenzilor este de 15 zile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Luna mai aduce marirea salariilor, gaze ieftine si amenzi mai mari
Setari Cookie-uri