Un amendament la Codul Rutier ar putea scapa definitiv soferii de a mai ramane fara permis de conducere

Un amendament la Codul Rutier ar putea scapa definitiv soferii de a mai ramane fara permis de conducere in urma acumularii de puncte de penalizare, pentru ca acestea ar urma sa creasca la 45 de puncte in loc de 15 puncte cum este in prezent. Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit.

Oficialii considera ca in anumite situatii un sofer este pedepsit de doua ori si este nedrept.

"Se ajungea in situatia in care unui conducator de autovehicule, in baza unei amenzi destul de mari, pentru o contraventie nu foarte grava, sa i se suspende si permisul de conducere. Pana la urma cu totii gresim, in orice facem", a spus Nicusor Halici, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.

La cat timp se sterg punctele de penalizare

Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit sau in momentul in care ti-a fost suspendat permisul de conducere. Politistii iti pot da intre doua si sase puncte de penalizare pentru o abatere.

Sase puncte de penalizare primesc soferii care nu opresc la semnalul politistului, cei care blocheaza intersectia, cei care depasesc viteza legala cu 41 km/h, etc.

Citeste si:
Trotinetele electrice au intrat in Codul rutier
Trotinetele electrice au...

Amenzile de circulatie cresc din ianuarie 2019

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 ianuarie 2019, intrucat salariul minim va fi de 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019, iar un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie.

De la 1 ianuarie, un punct-amenda ar putea ajunge la 205 lei, fata de 145 de lei in prezent. Cu o majorare de 41%, cea mai mare amenda va ajunge la 4.100 de lei, iar cea mai mica la 410 de lei.

Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul acesta, de la 48 de ore in trecut.

Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Citeste si:
Șoferii folosesc mașina la fel de des iarna precum în restul anului
Șoferii folosesc mașina la...

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a. clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri