Parlamentarii vor sa puna la punct soferii agresivi din trafic si propun ca acestia sa primeasca 20 de puncte de amenda si sa fie lasati pietoni pentru 3 luni. Prevederile vor aparea in noul cod rutier.

O pedeapsa mare urmeaza sa primeasca si soferii care se fac vinovati de accidente rutiere din care au rezultat victime, acestia ar putea pierde dreptul de a mai conduce vreodata.

Noul cod rutier ar putea prevede ca, dupa un accident grav, soferul vinovat sa nu mai primeasca dovada de circulatie.

Suspendarea permisului la 25 puncte

Desi pentru faptele soferilor descrise mai sus, parlamentarii s-au gandit la pedepse mai dure, acestia au decis ca suspendarea permisului de conducere in urma punctelor de amenda acumulate sa se faca la 25 de puncte, in loc de 15 puncte de penalizare, cum este in prezent.

Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit. Oficialii considera ca in anumite situatii un sofer este pedepsit de doua ori si este nedrept.

Este in discutii si subiectul radarelor, daca acestea ar trebui presemnalizate sau nu. O decizie va fi luata la inceputul anului viitor.

De asemenea, parlamentarii s-au gandit ca amenzile pentru vorbitul la telefon sau nepurtarea centurii de siguranta sunt prea mari si ar vrea sa le reduca.

Amenzile de circulatie cresc din ianuarie 2019

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 ianuarie 2019, intrucat salariul minim va fi de 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019, iar un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie.

De la 1 ianuarie, un punct-amenda ar putea ajunge la 205 lei, fata de 145 de lei in prezent. Cu o majorare de 41%, cea mai mare amenda va ajunge la 4.100 de lei, iar cea mai mica la 410 de lei.

Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul acesta, de la 48 de ore in trecut.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a. clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Sursa foto: By Josu Ozkaritz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri