ITP-ul expirat suspenda automat inmatricularea unui vehicul in Romania si atrage amenzi de 5.800 de lei. Pe langa amenzi, politia va retine talonul si placutele de inmatriculare.

Certificatul de inmatriculare si placutele se restituie proprietarului dupa ce va face ITP-ul la RAR. De regula, aceasta operatiune dureaza 30 de minute si costa in jur de 150 lei.

In Romania, ITP-ul se face la 3 ani pentru masinile noi, la 2 ani pentru masinile pana in 12 ani vechime si anual pentru cele care au peste 12 ani. Soferii de taxi si de ride sharing vor face ITP-ul la 6 luni.

Acte necesare ITP: cartea masinii, cartea de identitate a soferului si talonul autovehicului.

Anul trecut, in primele 6 luni Registrul Auto Roman (RAR) a verificat doar 33.508 vehicule in toata tara, desi parcul auto national depaseste 6,4 milioane de masini. Din pacate, nici 1% dintre masinile de pe soselele Romaniei nu au fost oprite pentru verificari.

Citeste si:
Actele necesare pentru inmatriculare auto in 2017: modificari, costuri
Actele necesare pentru...

Cele mai des intalnite deficiente tehnice au fost la instalatia electrica de iluminare si semnalizare (26,73%), emisii poluante (21%), punti, jante, anvelope si suspensie (11,56%), vizibilitate (12%) precum si la sistemele de franare (4%) si directie (1,5%). Peste 1.700 de vehicule verificate tehnic in trafic de la inceputul acestui an de inspectorii RAR prezentau pericol iminent de accident.

Aproximativ doua procente dintre vehicule prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica (ITP fals, expirat sau anulat).

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, in prima jumatate a anului 2019 au fost aplicate aproape 11.000 de amenzi contraventionale si au fost retrase 8.689 de certificate de inmatriculare.

Rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Citeste si:
Actele necesare pentru inmatricularea auto in 2016: noi modificari
Actele necesare pentru...

Sursa foto: NadyGinzburg / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Actele necesare pentru inmatriculare auto in 2019: noutati, costuri
Setari Cookie-uri