Varsta medie a masinilor inmatriculate in Romania anul trecut a fost de 8,3 ani, putin mai buna decat media de 9 ani din 2018. In total, peste 600.000 de masini noi si rulate au primit numere romanesti.

Romanii au cumparat anul trecut masini second-hand ceva mai tinere, varsta medie a acestora a ajuns la 11,2 ani, de la 11,4 ani in 2018, potrivit APIA.

Cum arata in plan teritorial situatia se poate observa din aceasta harta. In Bucuresti, Ilfov si Arges media varstei masinilor este sub 10 ani. Cel mai rau stau judetele Mehedinti, Caras-Severin, Dolj, Teleorman, Arad, Bistrita-Nasaud, Botosani, Vaslui.

Aproximativ 35% (212.840 unitati) din totalul inmatricularilor de autoturisme nou intrate in parc in 2019 (noi + rulate) au avut norma de poluare Euro 6 sau au fost electrice (integral sau PHEV). Au intrat in parcul national un numar de peste 225.000 de autoturisme a caror varsta a fost de cel putin 12 ani.

In ceea ce priveste evolutia autoturismelor “verzi”, achizitia acestora a inregistrat cresteri semnificative in ultimii 5 ani (dublari ale volumelor), acestea fiind si mai mari in ultimii 2 ani.

In anul 2019, cresterea segmentului de autoturisme electrice a fost de 150,3% (de 2,5 ori), comparativ cu 2018, iar pe cele hibride +79,7% (datele analizate au cuprins atat volumele de autoturism e noi, cat pe si cele rulate).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri