Varsta medie a masinilor inmatriculate in Romania anul trecut a fost de 8,3 ani, putin mai buna decat media de 9 ani din 2018. In total, peste 600.000 de masini noi si rulate au primit numere romanesti.

Romanii au cumparat anul trecut masini second-hand ceva mai tinere, varsta medie a acestora a ajuns la 11,2 ani, de la 11,4 ani in 2018, potrivit APIA.

Cum arata in plan teritorial situatia se poate observa din aceasta harta. In Bucuresti, Ilfov si Arges media varstei masinilor este sub 10 ani. Cel mai rau stau judetele Mehedinti, Caras-Severin, Dolj, Teleorman, Arad, Bistrita-Nasaud, Botosani, Vaslui.

Aproximativ 35% (212.840 unitati) din totalul inmatricularilor de autoturisme nou intrate in parc in 2019 (noi + rulate) au avut norma de poluare Euro 6 sau au fost electrice (integral sau PHEV). Au intrat in parcul national un numar de peste 225.000 de autoturisme a caror varsta a fost de cel putin 12 ani.

Citeste si:
Cum va fi afectată piața auto second-hand din România de coronavirus
Efectele coronavirus asupra...

In ceea ce priveste evolutia autoturismelor “verzi”, achizitia acestora a inregistrat cresteri semnificative in ultimii 5 ani (dublari ale volumelor), acestea fiind si mai mari in ultimii 2 ani.

In anul 2019, cresterea segmentului de autoturisme electrice a fost de 150,3% (de 2,5 ori), comparativ cu 2018, iar pe cele hibride +79,7% (datele analizate au cuprins atat volumele de autoturism e noi, cat pe si cele rulate).

Citeste si:
Producţia naţională de autoturisme a crescut în februarie
ACAROM: Producţia naţională...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Ford Craiova și celelalte fabrici europene rămân închise până cel puțin pe 4 mai
Setari Cookie-uri