21 Iulie 2020

Lecții de condus în oraș: sfaturi pentru începători



Șoferii începători sau cei care sunt cursanți la una din școlile de șoferi din București ar trebui să aleagă ore cu trafic redus pentru a putea conduce lejer fiind atenți în același timp și la semnele de circulație.

Iată câteva sfaturi pentru șoferii începători

Înainte de a merge la mașină, încercați să vă stabiliți un traseu pe o rută cu trafic mai puțin aglomerat. Dacă nu știți bine Bucureștiul, folosiți aplicațiile Google Maps și Waze pentru a vă face o idee pe ce rută să porniți.

Încercați să faceți asta de fiecare dată când vă urcați la volan, ca în timp ce conduceți să nu fiți dezorientați. Într-un trafic aglomerat vă va fi și mai greu să luați decizii.

Dacă puteți, încercați pe cât posibil să evitați orele aglomerate din zi. De regulă, traficul în Capitală este mai lejer între 12:00 și 16:00, dar și seara după 20:00. Având în vedere că sunt 4 milioane de locuitori în București, uneori traficul este aglomerat și în weekend. Așa că uitați-vă la datele de trafic în timp real din aplicații, ca să nu ieșiți la o oră nepotrivită.

De fiecare dată când vă urcați în mașină purtați centura de siguranță și spălați parbrizul, trebuie să fie mereu curat. Dacă aveți o cameră auto, este bine să o fixați înainte de a porni.

Citiți și Care este procedura dacă ai pierdut permisul.

În timp ce conduceți fiți calmi, ignorați șicanările din trafic și concentrați-vă pe marcajele rutiere și semnele de circulație. Nu forțați niciodată semaforul galben, vă poate costa mai mult decât 100 de grame de carburant cât mai stați încă o dată până se face verde.

Conduceți intuitiv. Dacă vă apropiați de un semafor care se face roșu, nu mai accelerați. Lăsați mașina să încetinească din inerție pe măsură ce vă apropiați de semafor. Ce câștigați? Un consum mai mic de carburant, o uzură mai redusă pentru anvelope și plăcuțe de frană. În final, acestea trei se traduc prin mai puțină poluare.

Citiți și: Tariful pentru preschimbarea permisului de conducere a fost majorat cu 30%.

Aplicați tot ce ați învățat la cursurile de legislație rutieră. Încetiniți când vă apropiați de o trecere de pietoni, nu opriți acolo unde este semn că oprirea este interzisă sau staționarea este interzisă. Evitați să întoarceți acolo unde întoarcerea este interzisă sau să intrați pe o stradă unde accesul este interzis.

Mare atenție la semnalele polițistului. Pot fi intersecții unde acesta dirijează traficul chiar dacă sunt semafoare în funcțiune. Nu uitați că în această situație trebuie să țineți cont de semnalele polițistului.



Citeste si