Preţul RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%, în condiţiile în care cifrele oficiale, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020, contrar informaţiilor apărute în mass-media, care preconizează o creştere de 4%, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, "începând din 4 septembrie 2020, în cadrul jurnalelor de ştiri ale posturilor tv, apoi în presa scrisă, au fost preluate informaţii false, precum 'Poliţele RCA s-ar putea scumpi de 4 ori, din cauza service-urilor auto'.", arată COTAR.

Reprezentanţii confederaţiei susţin că "această ştire falsă face parte din campania derulată de firmele de asigurări, dar se poate demonstra, cu cifre, statistici şi documente, că realitatea este cu totul alta."

"Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 - 2016, că lăcomia unora nu are limite. O parte din mas-media a căzut în capcana întinsă de multinaţionalele din asigurări, astfel încât asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fake news", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Totodată, COTAR precizează că numărul accidentelor de circulaţie a scăzut considerabil, anul acesta, în comparaţie cu anul 2019, conform datelor oficiale.

Potrivit sursei citate, societăţile de asigurări au obţinut, prin sprijinul Comisiei Europene, modificarea Legii RCA, în sensul în care "preţul RCA va putea creşte după pofta firmei de asigurări", fiind eliminate orice pârghii de control pe care le avea Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra preţului practicat de asiguratori - în condiţiile în care aceştia vând un produs cu caracter obligatoriu (RCA).

"Din momentul adoptării modificărilor Legii RCA în favoarea firmelor de asigurări, s-a dat startul scumpirii acestui produs, iar autorităţile române vor asista, neputincioase şi fără pârghii legale de intervenţie, la escaladarea preţului RCA, care va fi resimţit încă de la sfârşitul acestui an", se mai spune în comunicat.

Totodată, eliminarea plafonului de 25% - care reprezenta cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări -, eliminarea obligaţiei asiguratorilor de notificare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu 60 de zile înainte de modificarea preţului RCA, vor duce, inevitabil, la creşteri treptate anuale ale preţului RCA, până când acesta va ajunge la nivelul practicat de aceleaşi multinaţionale în ţările vest europene, în care cetăţenii au salarii de 4-5 ori mai mari decât cei din România.

"Pentru a justifica aceste creşteri ale preţului RCA - pe care ni le-au anunţat deja firmele de asigurări - a trebuit să se găsească şi un ţap ispăşitor: service-ul auto. Asiguratorii au declanşat, de câteva luni, o campanie de presă, raliind la aceasta şi instituţii precum ANPC şi Consiliul Concurenţei, pentru a prezenta cazuri izolate de unităţi reparatoare care folosesc tarife ridicate, prezentând excepţiile ca fiind reprezentative pentru situaţia generală. Campania de presă a avut ca scop victimizarea firmelor de asigurări, care pretind, de zeci de ani, că sunt pe pierdere în piaţa din România", mai susţin reprezentanţii COTAR.

Retail jobs

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri