30 Septembrie 2020

Cele mai potrivite metode de a reduce bugetul alocat mașinii



Potrivit unui sondaj recent, 68% dintre români sunt de părere că mașina personală este cel mai sigur mijloc de transport în contextul crizei sanitare. La mare distanță, autoturismul personal este urmat în preferințele românilor de transportul în comun (11%) și de bicicletă (9%), potrivit datelor Barometrului IRES-UNSAR privind percepția riscului și cultura asigurărilor din România. Totuși, întreținerea mașinii personale implică niște costuri mult mai mari decât sumele pe care le aloci pentru transportul în comun. Atunci când este vorba despre bugetul alocat unei mașini, trebuie să iei în considerare cheltuielile legate de combustibil, întreținere, parcare, impozitul anual și asigurarea auto. Iată ce poți face pentru a reduce costurile legate de mașina personală.

Întreținerea

Întotdeauna trebuie să compari prețurile pentru revizii și inspecții tehnice periodice. Unele ateliere auto oferă verificări prealabile gratuite pentru a identifica anumite reparații care urmează să fie planificate. Altele oferă diverse reduceri dacă le ești client vechi. Există numeroase platforme online care te pot ajuta să compari costurile legate de verificările tehnice necesare oricărui autoturism, iar aceasta poate fi o modalitate bună de a economisi bani.

Dacă te pricepi și îți face plăcere să meșterești, poți face singur unele reparații pentru întreținerea automobilului. Reține, însă, că, pentru astfel de proiecte, nu ai nevoie doar de un minimum de cunoștințe de mecanică, ci și de anumite echipamente electronice și auto adecvate.

Combustibilul

Compară prețurile la pompă peste tot în România. Și la acest capitol îți pot fi utile platforme online pentru a face comparații. Tot ceea ce trebuie să faci este să introduci tipul de combustibil pe care îl cauți și orașul pentru a obține prețurile de la cele mai ieftine benzinării.

Parcarea

În ceea ce privește parcarea mașinii, nu ai foarte multe opțiuni. Încearcă să găsești locuri gratuite. De asemenea, dacă ai posibilitatea, închiriază un loc de parcare de la primărie. Cele private, de obicei, sunt vândute împreună cu o locuință sau sunt mult mai scumpe.

Impozit și asigurare

Impozitul trebuie să fie achitat de orice proprietar de mașină și este oarecum un element fix, în sensul în care se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Poți face, însă, economii la asigurarea auto obligatorie. Înainte de încheia o poliță, fă-ți timp să studiezi prețurile de pe piață, pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Împarte mașina cu un prieten

Criza economică, preocupările pentru mediu, schimbarea mentalităților au dus la o modificare a felului în care sunt folosite mașinile. Carpooling, carsharing înseamnă să împarți mașina și costurile asociate. Este o alternativă mult mai economică, poluezi mai puțin, eviți transportul în comun și poți ajuta și la reducerea ambuteiajelor.

Respectă regulile de conducere ecologică

În primul rând, trebuie să iei în considerare faptul că o mașină bine întreținută este mai eficientă din punctul de vedere al consumului de combustibil. Mai precis, poți economisi combustibil cu până la 25%. Este important să verifici presiunea pneurilor deoarece, dacă acestea nu sunt umflate corect, pot duce la un consum de combustibil cu până la 5% mai mare. De asemenea, evită supraîncărcarea vehiculului și nu folosi portbagajul exterior atunci când nu ai nevoie de el. Nu ține ferestrele deschise, pentru a reduce rezistența la vânt.

În ceea ce privește șofatul propriu-zis, se recomandă adoptarea unei atitudini calme, fără demarări, accelerări și frânări bruște, fără a depăși viteza în mod exagerat. Încetinește mașina mai degrabă cu ajutorul frânei de motor, iar, dacă staționezi mai mult de 30 de secunde, oprește motorul. Nu exagera nici cu aerul condiționat, care poate duce la un consum excesiv de combustibil de până la 25%.

Nu în ultimul rând, dacă nu ai de făcut drumuri lungi, în funcție de distanță, alege să mergi pe jos sau cu bicicleta.



Citeste si