Vehiculele cu volan pe dreapta provenite din Marea Britanie nu vor mai putea fi înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziţie, în contextul Brexit, nu va fi prelungită. Cu toate acestea, șoferii mai au o soluție.

Românii vor mai putea aduce mașini din Marea Britanie și anul viitor, însă pentru a le înmatricula în România vor fi nevoiți să facă câteva modificări importante mașinilor pentru a schimba postul de conducere. Mașinile cu volan pe dreapta deja înscrise în circulație vor putea circula în continuare fară să fie necesare modificări.

Iată cât costă schimbarea volanului de pe dreapta pe stânga

Operațiunea în funcție de service și de modelul mașinii poate fi făcută în cel mult 7 zile. Cu cât mașina este mai întâlnită pe drumurile europene cu atât va fi mai simplu de modificat și cu costuri mai mici.

Cititi si Jaguar reduce cu peste 15.000 euro pretul crossoverului electric i-Pace

Manopera costă de la 300- 500 de euro. Prețul pieselor depinde de brandul pe care îl dețineți și de vechimea mașinii. De regulă, la mașinile mai vechi de zece ani piesele din dezmembrări sunt mai ieftine.

Indiferent ce mașină aveți de modificat nu puteți face conversia până nu cumpărați alte piese din dezmembrări sau noi de la magazin. Pentru piese ar trebui să aveți un buget de circa 1.000 de euro.

Cititi si Dacia Spring Electric are în sfârșit prețuri oficiale

Primele diferențe sunt la faruri, care bat altfel, la oglinzile laterale, care nu pot fi reglate cum trebuie sau la ștergătoare, cel de la șofer fiind mai lung.

Ce piese urmează să fie înlocuite la o mașină cu volanul pe dreapta:

  • planșa de bord
  • pedalele
  • oglinzile laterale
  • fețele de ușă cu comenzile pentru geamuri și oglinzi
  • instalația electrică
  • farurile
  • ștergătoarele
  • caseta de direcție
  • conductele de frană
  • blocul de lumini
  • stopul de ceață

La câte piese sunt de demontat și montat, prețul de pornire de 300 de euro pare chiar mic. În funcție de model și de decizia service-ului, motorul ar putea fi dat jos pentru a se lucra mai eficient. După ce este gata mașina trebuie să faceți o vizită la RAR, unde mai plătiți încă 200 - 250 de euro.

Cititi si Primele Tesla Model 3 fabricate în China pentru Europa

Dacă tragem linie, operațiunea de conversie a unei mașini cu volanul pe dreapta în una cu volanul pe stânga sare de 1.500 de euro. Un cost de 2.000 euro este mai aproape de adevăr. Operațiunea nu poate fi făcută decât într-un service autorizat de RAR.

Dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la inspecţie după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă şi postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.

Cititi si Skoda Enyaq coupe, al doilea model electric ceh

"De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În ceea ce priveşte autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care sunt deja înmatriculate în România, menţionăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă", au spus reprezentanții RAR anul acesta.

Sursa foto: Mr.Exen / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri