Nissan se va alia cu grupul chinez Envision AESC şi va investi peste 200 de miliarde de yeni (1,8 miliarde de dolari) pentru a construi noi fabrici de baterii pentru vehiculele electrice în Japonia şi Marea Britanie, toate bateriile urmând să fie furnizate alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, se arată într-un articol apărut în publicaţia economică niponă Nikkei.

În 2024, al treilea producător auto nipon ar putea beneficia de bateriile electrice de la două noi fabrici, una în Japonia şi una Marea Britanie, capacitatea de producţie fiind suficientă pentru a alimenta anual 700.000 de maşini electrice, scrie Agerpres.

În timp ce industria auto accelerează trecerea la vehiculele electrice, creşte concurenţa pentru investiţii în componentele cheie.

Envision AESC, al şaptelea furnizor global de baterii pentru vehiculele electrice, va opera noile unităţi. Envision, în care Nissan deţine o participaţie de 20%, produce în prezent suficiente baterii pentru a alimenta 200.000 de maşini electrice.

Cu noile fabrici din Japonia şi Marea Britanie grupul chinez vrea să-şi majoreze producţia pentru a alimenta anual 900.000 de maşini electrice. Envision va contribui de asemenea la finanţarea unităţilor. Nissan ia în considerare efectuarea unor investiţii comune şi folosirea subvenţiilor de la guvernele celor două ţări pentru finanţarea proiectului.

În prezent Nissan vinde anual 180.000 de maşini electrice. Compania va electrifica toate modelele noi de pe pieţele sale cheie până la începutul anilor 2030, şi se aşteaptă să vândă peste un milion de vehicule electrificate până la finalul anului fiscal 2023.

Tot mai multe fabrici de baterii electrice

Producătorii auto globali se grăbesc să construiască fabrici de baterii pentru vehiculele lor. În 2020, Toyota Motor a înfiinţat o societate mixtă cu Panasonic şi are un parteneriat cu grupul chinez CATL. Volkswagen intenţionează să construiască şase fabrici de baterii în Europa până în 2030. Ford Motor se aliază cu grupul sud-coreean SK Innovation, în timp ce General Motors a încheiat o alianţă cu LG Chem pentru a construi uzine în SUA.

Şi publicaţia britanică Financial Times (FT) anunţa săptămâna aceasta că Nissan este în negocieri avansate cu Guvernul de la Londra pentru a construi o fabrică de baterii pentru vehiculele electrice lângă uzina sa din Sunderland, Marea Britanie, care ar urma să devină cel mai mare hub de producţie din afara Japoniei pentru modelele electrice al companiei nipone.

La noua unitate ar urma să fie produse anual 200.000 de baterii pentru maşini şi ar urma să fie create mii de locuri de muncă, au declarat pentru FT surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acestea au adăugat că Nissan, al treilea producător auto nipon, vrea de la Guvern un sprijin financiar masiv, de cel puţin zeci de milioane de lire sterline, pentru acest proiect.

Obţinerea investiţiei Nissan este esenţială pentru a sprijini viitorul fabricilor auto din Marea Britanie, în condiţiile în care industria trece la fabricarea modelelor electrice pentru a îndeplini ţintele mai dure privind emisiile, iar guvernele europene concurează pentru atragerea producătorilor de baterii.

Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT) a apreciat că este "esenţială" obţinerea investiţiei în baterii. Marea Britanie este a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri