Mașinile din prezent pot avea mai multe probleme decât cele din trecut chiar dacă au mai multă tehnologie și sunt mai scumpe. De regulă, motorizările din prezent sunt mai pretențioase când vine vorba de întreținere, cea mai mare problemă fiind distribuția.

O serie de motoare pe benzină ale Grupului Volkswagen, cu cilindree mică, au avut defecțiuni din cauza distribuției pe lanț care s-a rupt la 80.000 de km, cu mult mai devreme de intervalul de schimb. În cele mai multe situații, dacă lanțul de distribuție se rupe mașina are nevoie de un alt motor nou sau din dezmembrări.

Inspectorii RAR spun că în cazul schimbării motorului unei mașini, acesta este indicat să fie mai puțin poluant decât cel cu care vine mașina din fabrică.

Cititi si Cum poți să cumperi mașini la licitație de pe Adesa.eu

Conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere – RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante.

Dacă se înlocuieşte motorul unui autovehicul, este necesară prezentarea la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificării cărţii de identitate.

Cel mai simplu este să se monteze un motor identic cu cel anterior, adică unul care are acelaşi cod motor cu cel menţionat în cartea de identitate.

În acest caz la R.A.R. se verifică doar aspecte legate de fixarea noului motor, dacă au fost păstrate elementele pentru reducerea poluării (catalizator, sonda lambda etc.) şi se realizează testul de poluare specific unei inspecţii tehnice.

Cititi si O aplicație permite încărcări fără carduri în mai multe stații electrice, rezervări și plăți

Dacă se montează un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performanţe mult diferite faţă de cel iniţial (putere mai mare, configuraţie diferită care presupune reamplasarea suporţilor motorului etc.) se efectuează probe specifice în cadrul Laboratorului de încercări pentru securitate rutieră al R.A.R., inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, în noua configuraţie.

Modificările vehiculelor înmatriculate în România ce determina omologarea acestora se pot efectua numai în ateliere specializate, autorizate conform legislaţiei în vigoare. Lista de ateliere autorizate le găsiţi la sediul oricărei reprezentanţe R.A.R.

Cititi si Tesla Model Y va fi disponibil în România anul viitor

Actele necesare pentru schimbarea motorului:

– act identitate deţinător vehicul;
– cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia);
– carte de identitate vehicul;
– adeverinţa din partea atelierului autorizat care a efectuat înlocuirea motorului.

Sursa foto: Shutterstock / 4 PM production

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri