Adesa.eu este o platformă de licitații autovehicule de unde românii pot cumpăra mașini rulate, fără să se deplaseze în străinătate. Reprezentanții companiei se ocupă inclusiv de acte și transportul mașinilor în țară.

Din păcate, persoanele fizice nu pot licita, prin urmare acestea trebuie să apeleze la dealeri auto care sunt înscriși pe platforma Adesa.eu. Distribuitorii urmăresc în timp real licitațiile pentru modelele dorite de clienții români.

Pentru a avea un cont pe Adesa.eu, administratorul companiei care urmează să liciteze trebuie să trimită o copie de buletin și un certificat de înregistrare în scopuri de TVA emis de ANAF, chiar dacă firma nu este plătitoare de TVA.

Mașinile de vânzare pe site-ul de licitații au prețuri fără TVA, prin urmare cumpărătorul va plăti TVA în țara lui. Există și situații rare în care cumpărătorul nu va mai plăti TVA întrucât este inclus în preț. Anunțurile pentru care nu se deduce TVA-ul sunt marcate cu M.

Nu toate licitațiile câștigate sunt finalizate. Vânzătorul mașinii poate să refuze vânzarea dacă prețul final este sub așteptări.

În cazul în care vânzătorul acceptă prețul final sunt pregătite actele mașinii, care vor fi trimise separat, prin curier. Estimativ, în 2-3 săptămâni de la finalizarea tranzacției mașina va ajunge la cumpărător cu tot cu acte. Nu va fi livrată la ușă, ci în parcările unor centre comerciale de la intrarea în oraș.

În contul dealerului de pe Adesa, vor apărea detalii despre livrarea mașinii, precum și factura.

Trebuie evitate mașinile din Italia întrucât descrierile, de cele mai multe ori, nu reflectă realitatea. Recomand mașini din Olanda, Belgia și Germania. La mașinile până în 200.000 de km există și despăgubiri în cazul în care a ajuns în țară și nu este conformă cu descrierea respectivă. De exemplu, dacă mașina are parbrizul fisurat, despăgubirea este de 350 de euro.

Dan Vache, business manager al Tactic Business SRL, companie care comandă mașini pe Adesa.eu pentru clienții din România

Plata facturii mașinii trebuie făcută în 24 de ore de la emitere sau atunci când mașina a intrat în țară. Plata va fi făcută online de către dealerul auto care a licitat pentru mașină în locul cumpărătorului. În ceea ce privește comisionul dealerului, de regulă este de 900-1.000 euro.

Comisionul pe care îl percepe Adesa.eu pentru fiecare licitație câștigată de un cumpărător este de 550 euro (include trimiterea actelor). Platforma până în București costă 450 euro. Dacă facem un calcul rapid, pe lângă costul mașinii, cumpărătorul va plăti în plus încă 2.000 de euro.

Cât costă să înmatriculezi o mașină din Europa de Vest?

Înmatricularea unei mașini second hand adusă din Europa de Vest vă costă în jur de 700 de lei dacă mașina are plăcuțe de tranzit și RCA valabile sau 1.000 lei dacă mașina a fost adusă pe platformă, caz în care vă trebuie numere provizorii în România și RCA.

Dacă aveți numere valabile și RCA pentru mașina adusă din Germania, puteți să vă programați la Registrul Auto Român (RAR). Între timp ar trebui să traduceți documentele mașinii la un birou de traduceri autorizate: cartea de identitate a vehiculului, factura / cotract de vânzare cumpărare. În funcție de limba în care sunt actele și de numărul acestora, tarifele sunt de 60 - 200 lei.

La Registrul Auto Român, verificarea tehnică a mașinii (ITP) și certificatul de autenticitate al vehiculului vă vor costa 450 de lei. Aici primiți și cartea de identitate a vehiculului.

Acte înmatriculare auto din străinătate

1) Cerere înmariculare auto. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii;

2) Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate. Aceasta constă în înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire. În cazul înmatriculării temporare a vehiculelor ce urmează a fi înmatriculate în alt stat nu este necesară depunerea dovezii înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale;

3) Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

4) Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

Vezi și: Trecerea la vehicule electrice ar putea face mașinile inaccesibile

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora.

În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie.

5) Procura specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.

6) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

licitatii masini

Foto: GagliardiPhotography / Shutterstock

7) Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie, înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local;

În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie.

În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;

Îți recomandăm: Top cele mai căutate mașini electrice la început de an

8) Dacă persoana care a realizat achiziția intracomunitară a mijlocului de transport și solicită înmatricularea acestuia nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), aceasta trebuie să depună, după caz:

- formularul "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelului Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și "Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora;

SAU

- formularul "Certificat”, emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și "Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora.

Citiți și: Audi e-tron GT: Primele informații despre coupe-ul cu 4 uși

9) Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

10) Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român, cu excepţia autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice;

11) Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele străine cu numărul de înmatriculare;

12) Plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant, în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării. Acestea se restituie pe loc solicitantului numai dacă îndeplinesc cerințele impuse de standardele în vigoare, iar combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii.

13) Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;

14) Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (cu excepţia cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior). Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului (vezi lista conturi - unitati teritoriale) sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;

Sursa foto: Shutterstock/ lumen-digital

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri