Înmatricularea auto în 2021 trebuie făcută în cel mult 30 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii, iar documentele necesare diferă în funcție de situație: mașină cumpărată din UE, din afara UE, din România.

Cele 30 de zile pentru înmatricularea auto vor curge de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare. Dacă un șofer este prins că a depășit termenul, primește amendă (2900 lei) și îi sunt reținute plăcuțele și talonul.

Costuri pentru înmatricularea unei mașini în 2021

Înmatricularea unui autoturism costă anul acesta în jur de 100 de lei pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România (reînmatriculare/transcriere). Nu este luată în calcul asigurarea RCA care are un preț diferit în funcție de șofer și capacitatea cilindrică a mașinii.

Cititi si Top 10 cele mai fiabile mașini la nivel european

Pentru mașinile aduse din străinătate este necesară în plus autenticitatea RAR, iar prețul pentru înmatriculare va depăși 600 lei.

Fișa de înmatriculare a vehiculului NU SE MAI SOLICITĂ în București nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. Contractul sau factura trebuie OBLIGATORIU ștampilate de fisc, altfel sunt nule.

Acte necesare înmatriculare auto 2021:

  • cerere de înmatriculare tipizat (este gratuită și o puteți descărca de pe Internet sau o găsiți la DRPCIV);
  • cartea de identitate a vehicului (original și copie);
  • certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul - original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie; Acesta se numește Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport sau factură, în cazul companiilor. Trebuie ștampilat de ambele organisme fiscale de la vânzător și cumpărător.
  • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
  • dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto - original - 49 lei);
  • plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat;
  • certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) și ITP - doar pentru mașinile aduse din străinătate - cost estimat la 550 lei;
  • documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original), precum și plăcuțele de tranzit sau dovada că mașina a fost adusă pe platformă;
  • dovada plății TVA pentru mașinile aduse din UE dacă autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplatitoare de TVA sau o persoană fizică - formularul "Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport"
  • dovada efectuării formalităților vamale de import - doar pentru mașini din afara UE
  • copie certificat de înregistrare a societății - pentru persoane juridice
  • împuternicire/delegație - chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății

Cititi si Tariful pentru preschimbarea permisului de conducere a fost majorat cu 30%

Contravaloarea certificatului de înmatriculare se poate achita prin Internet Banking (pentru confirmarea tranzacției este necesară o perioadă mai mare de 24 ore), virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR, beneficiar RA-APPS, CEC BANK și rețeaua de Stații de Plată SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități.

Pe documentul de plată vor fi înscrise următoarele informații: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.

Etape și costuri înmatriculare auto

Atunci când cumpărați o mașină, pentru a face rapid actele, vă puteți întâlni cu vânzătorul la Direcția Impozite și Taxe Locale (Administrația Locală) de care aparține. În provincie, sunt firme care fac acest lucru lângă sediile primăriilor sau poliției. Aici găsiți un birou unde puteți face actele: un contract de înstrăinare-dobândire (5 exemplare - 3 urmând să fie ștampilate de fisc și vor ajunge la cumpărător).

Acest model nou elimină necesitatea unei fișe de înmatriculare. În cazul persoanelor juridice va fi emisă factura în 5 exemplare, 3 vor ajunge la cumpărător, neapărat ștampilate de organul fiscal al vânzătorului. Facturile / contractele ștampilate de fisc elimină necesitatea fișei de înmatriculare.

Odată ce avem contractul de înstrăinare-dobândire încheiat cu vânzătorul și ștampilat de Direcția Impozite și Taxe Locale a acestuia, îi mai cerem vânzătorului să semneze pe spatele talonului unde scrie: Înstrăinat de .... la data de ..., pentru că fără semnătura vânzătorului pe spatele talonului polițistul va refuza dosarul. Dacă mașina a fost pe o firmă, trebuie o semnătură și ștampila firmei.

Cititi si Vehiculele abandonate pe spațiul public vor fi ridicate

După ce vânzătorul a încheiat contractul de înstrăinare-dobândire, l-a ștampilat la instituția financiară, ne-a înmânat cartea mașini și talonul, îi putem da banii pe autoturism.

Dacă mașina este cumpărată de la o firmă, vom merge mai întăi la sediul acesteia pentru a ne elibera factura. Vom cere o semnătură și o ștampilă pe spatele talonului, iar după aceea împreună cu un delegat al firmei vom merge la Direcția Impozite și Taxe Locale pentru a primi factura vizată.

Legat de asigurarea RCA, companiile de asigurări ne sfătuiesc să nu dăm nici măcar o copie cumpărătorului. Acesta trebuie să își facă asigurare în vederea înmatriculării și este valabilă chiar din ziua respectivă (este singurul caz în care RCA-ul este valabil din ziua în care îl faceți). Dacă cumpărătorul folosește RCA-ul în cazul unei daune, vânzătorul va pierde din clasa Bonus Malus și nu va mai avea voie să își recupereze banii pe lunile rămase din contractul de asigurare.

Următorul pas este să mergeți la Direcția Impozite și Taxe Locale unde aveți domiciliul, pentru a trece mașina în evidență și a primi o ștampilă pe 3 contracte de vânzare-cumpărare și pe fișa de înmatriculare. Cumpărătorul ia mașina cu impozitul plătit pe anul în curs, obligația de a plăti impozit îi revine de la 1 ianuarie în anul următor.

Dacă sunteți din același oraș puteți păstra numerele și nu veți mai plăti nicio taxă. Dacă le schimbați trebuie să le predați polițistului, odată cu dosarul.

Ce acte sunt necesare în plus pentru mașinile aduse din străinătate

Pe site-ul Registrului Auto Român vă puteți programa online sau telefonic pentru obținerea certificatului de autenticitate. Tot aici veți face și ITP. Pentru București sunt două sedii, în Colentina și pe Calea Grivitei. Txele sunt în jur de 550 lei.

De asemenea, actele mașinii din străinătate trebuiesc traduse și legalizate (cartea de identitate a vehicului și factura/contractul de vânzare-cumpărare).

După ce aveți toate actele la dosar trebuie să ajungeți la DRPCIV sau primăria din localitate să depuneți actele. Dosarele la ghișeele DRPCIV sunt primite după numere de ordine eliberate de aparate din incintă sau pe baza unei programări online printată (ghișeu special). Programarea online se face în următoarele 2 luni calendaristice pe site-ul DRPCIV.

După efectuarea rezervării aplicația nu va mai permite o altă rezervare decât după expirarea acesteia. Solicitanții se vor prezenta la ghișeul de înmatriculări la ora și data rezervată, având asupra lor dosarul complet de înmatriculare, cartea de identitate și rezervarea listată.

Rezervarea va fi trimisă pe e-mail și va trebui printată. Numele și prenumele vor fi completate fără diacritice. Pentru persoane fizice se va completa CNP-ul, iar pentru cele juridice CUI, alte câmpuri sunt seria de sașiu și data rezervării.

Sursa foto: Intarapong / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri