12 Octombrie 2021

Ce trebuie să faci dacă ţi-ai vândut maşina şi primeşti amenzi



Cumpărătorii de mașini la mâna a doua au 30 de zile să înregistreze mașina pe numele lor, însă foarte mulți depășesc acest termen. Prin urmare, dacă aceștia încalcă legea amenzile ajung la vânzător întrucât el figurează proprietar în baza de date a Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

După înstrăinarea vehiculului, vânzătorii riscă să primească amenzi pentru că noul proprietar nu a achitat peajul la Cernavodă sau nu a achitat rovinieta.

Aceste procese verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru vehiculul înstrăinat pot fi contestate.

Însă, șoferii pot să înștiințeze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în a cărui rază de competenţă a fost înmatriculat vehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului, la 30 de zile de la vânzarea autovehiculului pentru a fi trecut noul proprietar în baza de date.

Notificarea trebuie să fie însotiţă obligatoriu de copii ale documentelor justificative (contract de vânzare-cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru vehiculul în cauză).

În situaţia în care a fost emis proces verbal de constatare a contravenţiei, utilizatorul poate formula o contestaţie la procesul verbal emis, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la Judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul firma utilizatorului în vederea solicitării de anulare a acestuia.

Conform OG nr. 15/2002, amenzile care se dau pentru neachitarea rovinietei sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.

Dacă procesul-verbal de contravenţie pentru lipsa rovinietei, care este trimis şoferilor prin poştă după depistarea făcută de camerele video, nu conţine semnătura de mână a agentului constatator, acesta este nul, după cum a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cititi si Ce amendă primești dacă ești prins cu permisul expirat în 2021

Prescriere amenzi. După cât timp se prescriu sancțiunile primite de șoferi

Amenda administrativă se prescrie în termen de cinci ani. Acest termen curge de la data de 1 ianuarie a anului următor.

Art 215 cod procedură fiscală: Începerea termenului de prescripție

(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.

Când o amendă nu se prescrie în 5 ani

Prescripție executare amendă contravențională: În cazul în care șoferii nu plătesc amenzile, acestea trebuie executate silit. Dacă contravenientul nu are bunuri pe numele lui, statul nu are ce executa. Prin urmare, timpul de prescriere este înghețat până când persoana va face o achiziție: mașină, casă.



Citeste si