Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă o amendă între 870 și 1.160 lei, dacă sunt opriți de poliție. Aceștia vor primi 6-8 puncte-amendă. Fapta lor constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni - conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat (articolul 101).

Un punct de amendă este calculat în 2021 la 145 de lei.

  • 6 puncte de amendă = 870 de lei;
  • 8 puncte de amendă = 1.160 de lei;

Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei.

Cât costă preschimbarea permisului

Preschimbarea permisului de conducere după expirare vă costă în 2021 între 240 lei și 350 lei, sumă care acoperă vizita medicală la una dintre clinicile autorizate pentru a vă elibera fișa medicală, din care reiese că sunteți în continuare apt pentru a conduce mașini din categoria pe care o doriți.

Citiți și: Cabinete medicale care eliberează fișa medicală pentru permis auto.

Înainte de a începe procedura de preschimbare a permisului expirat, trebuie să știți că schimbarea de look (barbă, etc.) vă poate respinge dosarul dacă nu mai arătați precum în cartea de identitate și veți fi nevoit să o reînnoiți și pe aceasta.

Retail jobs

Dacă după eliberarea noului permis vă schimbați adresa de domiciliu, nu veți fi obligat de lege să vă preschimbați și permisul.

Taxa pentru preschimbarea permisului de conducere este 89 lei, iar pentru eliberarea fișei medicale mai trebuie să plătiți între 150 și 250 de lei, în funcție de clinică. Pentru vizita medicală, aveți nevoie de 3-4 ore, pentru că trebuie să vizitați mai multe cabinete.

Citiți și: Tariful pentru preschimbarea permisului de conducere a fost majorat cu 30%.

Acte necesare schimbare permis:

  • cerere tip;
  • actul de identitate, în original și copie;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere de 89 lei – achitată online
  • permisul de conducere, în cazul deteriorării acestuia, expirării sau pentru schimbarea numelui.
  • documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original și copie din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere;

Începând cu data de 01.10.2020, plățile aferente operațiunilor de înmatriculare și permise nu se mai pot achita numerar, la ghișeu.

Citeste si:
Ai luat un câine din adăpost și apoi i-ai dat drumul pe stradă?...
Ai luat un cățel din adăpost...

Ele vor putea fi achitate utilizând doare aceste mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente.

Cititi si TOP 5 mașini diesel cu un consum foarte mic

În total pe fișa medicală sunt 9 cabinete pe care trebuie să le vizitați: Boli interne, Chirurgie-ortopedie, Neuro-chirurgie, Psihiatrie, Oftalmologie, ORL, Obstetrică ginecologie, analize de sânge și o semnătură de la șeful unității medicale. În plus trebuie să îi faceți o vizită și medicului de familie pentru a completa la Antecedente personale.

Permisul de conducere în București va fi eliberat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) din Șoseaua Pipera nr 49 sau dacă doriți îl puteți primi prin poștă la adresa de domiciliu sau la orice altă adresă menționată în cerere.

Citeste si:
George Simion, dosar penal după ce a fost prins conducând cu...
Liderul AUR, George Simion,...

Dosarul cu acte pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie să îl depuneți personal.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri F