Preschimbarea permisului de conducere vă costă anul acesta între 240 lei și 350 lei, sumă care acoperă vizita medicală la una dintre clinicile autorizate pentru a vă elibera fișa medicală, din care reiese că sunteți în continuare apt pentru a conduce mașini din categoria pe care o doriți.

Dacă după eliberarea noului permis vă schimbați adresa de domiciliu, nu veți fi obligat de lege să vă preschimbați și permisul.

Taxa pentru preschimbarea permisului de conducere este 89 lei, iar pentru eliberarea fișei medicale mai trebuie să plătiți între 150 și 250 de lei, în funcție de clinică. Pentru vizita medicală, aveți nevoie de 3-4 ore, pentru că trebuie să vizitați mai multe cabinete.

Acte necesare schimbare permis:

  • cerere tip;
  • actul de identitate, în original și copie;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere de 89 lei – achitată online
  • permisul de conducere, în cazul deteriorării acestuia, expirării sau pentru schimbarea numelui.
  • documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original și copie din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere;

Plățile aferente operațiunilor de înmatriculare și permise nu se mai pot achita numerar, la ghișeu. Acestea vor putea fi achitate utilizând doare aceste mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente.

Citiți și: Cabinete medicale care eliberează fișa medicală pentru permis auto.

În total pe fișa medicală sunt 9 cabinete pe care trebuie să le vizitați: Boli interne, Chirurgie-ortopedie, Neuro-chirurgie, Psihiatrie, Oftalmologie, ORL, Obstetrică ginecologie, analize de sânge și o semnătură de la șeful unității medicale. În plus trebuie să îi faceți o vizită și medicului de familie pentru a completa la Antecedente personale.

Permisul de conducere în București va fi eliberat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) din Șoseaua Pipera nr 49 sau dacă doriți îl puteți primi prin poștă la adresa de domiciliu sau la orice altă adresă menționată în cerere.

Dosarul cu acte pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie să îl depuneți personal.

Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă o amendă între 870 și 1.160 lei, dacă sunt opriți de poliție. Aceștia vor primi 6-8 puncte-amendă. Fapta lor constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni - conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat (articolul 101).

Un punct de amendă este calculat în 2021 la 145 de lei.

  • 6 puncte de amendă = 870 de lei;
  • 8 puncte de amendă = 1.160 de lei;

Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei.

Sursa foto: By PotatoTomato / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri