Prin implementarea mai multor proiecte de eficiență energetică, fabrica Bosch din Blaj își reducere consumul de energie generat de operațiunile sale cu aproximativ 10 procente. De la implementarea primelor proiecte de producție a propriei energii verzi, Bosch a investit în Blaj peste 200.000 de euro.

În 2021, locația din Blaj făcea primul pas către producerea propriei energii verzi prin instalarea de panouri fotovoltaice, pavând astfel calea către o activitate de producție mai sustenabilă.

În plus, compania încurajează tranziția către electromobilitate, instalând, la finalul anului 2021, două stații de încărcare pentru vehicule electrice destinate angajaților fabricii din Blaj.

„Toate proiectele demarate anul trecut reprezintă începutul unei investiții pe termen lung pe care compania o alocă atât pentru a proteja mediul înconjurător, cât și pentru a-l transforma într-un loc mai sigur și mai sănătos pentru generațiile viitoare”, a spus Andreas Theis, directorul tehnic al Fabricii Bosch din Blaj.

Panourile fotovoltaice amplasate în locația din Blaj în aprilie 2021 generează energie verde echivalentă cu consumul de energie electrică pe care îl au 50 de gospodării. În plus, începând cu luna decembrie, compania a instalat panouri adiționale pe clădirea de birouri a fabricii, care este alimentată în prezent doar pe baza energiei regenerabile produse de către acestea.

Surplusul de energie este direcționat către hala de producție din proximitate. În prezent, în cadrul fabricii, 385 MWh/an sunt produși exclusiv din surse regenerabile – echivalentul a 165 de tone de CO2, dacă energia s-ar fi produs prin arderea combustibililor fosili, iar compania își propune să producă la Blaj, în acest an, alți 3200 MWh/an.

De asemenea, unitatea de producție a devenit mai eficientă din punct de vedere energetic și pe segmentul de echipamente prin utilizarea de compresoare, chillere și unități de ventilație de înaltă performanță.

În linie cu strategia globală a organizației, Fabrica Bosch din Blaj face un pas înainte către un viitor mai verde prin instalarea a două stații de încărcare de mare capacitate pentru vehicule electrice, pretabile atât pentru autoturisme, cât și pentru scootere și biciclete, alimentate exclusiv de energia verde produsă în locație. Astfel, compania își încurajează angajații să contribuie activ la diminuarea amprentei de carbon, oferindu-le ca beneficiu posibilitatea de a utiliza gratuit stațiile din perimetru, pe parcursul zilei de lucru.

Citeste si:
Cum a creat o antreprenoare care nu știe să facă prăjituri o...
Povestea Lara Sweets:...

Bosch își propune ca până în 2030 să reducă cu 15 procente față de nivelul din 2018 emisiile de CO2 în cadrul întregului său lanț valoric, de la furnizori la clienți, ceea ce reprezintă o reducere de 67 de milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon.

Fabrica Bosch din Blaj și-a început activitatea în anul 2007, deservind sectorul tehnologiei industriale. La Blaj, Bosch produce componente pentru industria auto: o gamă largă de senzori precum și componente electronice pentru grupul motopropulsor. Tot la Blaj, compania implementează soluții de industrie 4.0, precum și sisteme de monitorizare a producției și soluții inteligente pentru sudura cu laser. Unitatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în decursul anilor. Fabrica Bosch din Blaj este una dintre cele două fabrici Bosch din Europa unde se produc senzori de noxe, o componentă esențială a inovației revoluționare aduse de companie în sfera tehnologiei diesel, și una dintre cele două locații Bosch de pe continent în care se fabrică module electronice pentru cutia de viteze automată.

Citeste si:
O clinică cu tehnologie germană s-a deschis în România
O clinică cu tehnologie...

Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani și are peste 8.160 de angajați în cinci entităţi. În 2020, Bosch a înregistrat vânzări de 448 milioane de euro pe piața din România.

Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Citeste si:
Șoferii londonezi încurajați cu prime de peste 6.000 euro să-și...
Șoferii londonezi încurajați...

Sursa foto: Bosch

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri