Nokian Tyres se străduiește de zeci de ani să ofere mai multă siguranță la volan și atinge încă o etapă importantă, prezentând cele mai sustenabile anvelope de până acum. Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step este o capodoperă a inovației sustenabile, cu un design ambițios constând în proporție de 93% din materiale reciclate sau regenerabile. Astfel, compania se apropie și mai mult de obiectivul său ca 50% din toate materiile prime utilizate pentru anvelopele Nokian Tyres să fie reciclate sau regenerabile până în 2030.

În 2021, Nokian Tyres și-a stabilit un obiectiv ambițios: până în 2030, 50% din toate materiile prime utilizate pentru anvelopele sale vor fi reciclate sau regenerabile. Astfel, anvelopa concept Nokian Tyres Green Step reprezintă o dovadă a ingeniozității Nokian Tyres în materie de cercetare și dezvoltare, precum și a ambiției sale de a oferi un condus mai sustenabil.

„Șoferii sunt din ce în ce mai interesați de sustenabilitatea anvelopelor, determinându-ne să creăm anvelope conform acestor standarde. În plus, aceste cerințe pun presiune pe industrie în vederea dezvoltării unor materiale mai ecologice și adaptării tehnologiilor de fabricație a anvelopelor la aceste materiale. Printr-o anvelopă concept precum Green Step, putem forța limitele. Este un câștig pentru toți, dar mai ales pentru mediu”, declară Jouko Ilomäki, Development Manager, Nokian Tyres.

Tot cauciucul folosit pentru anvelopa concept Green Step este natural, iar uleiurile folosite, cum ar fi uleiul de rapiță, sunt regenerabile. Aproape toți plastifianții, rășinile și adjuvanții tehnologici provin din resurse regenerabile. În plus, siliciul natural din cenușa de coji de orez este un ingredient principal de umplere pentru benzile de rulare și peretele lateral, iar fibrele de cord regenerabile sporesc rezistența anvelopei.

„Am învățat lucruri noi cu fiecare inovație realizată pentru anvelopa concept. Spre exemplu, una dintre cele mai solicitante sarcini a fost înlocuirea completă a cauciucului sintetic cu cauciuc natural, care a fost, până la urmă, un succes”, adaugă Ilomäki.

Aproape fiecare componentă a anvelopei Green Step include și materiale reciclate. De exemplu, negrul de fum utilizat în compușii de cauciuc provine de la anvelopele scoase din uz, iar butilul folosit pe suprafața interioară, și oțelul din centurile de oțel și sârmele de talon din structură sunt în mare parte reciclate.

„Credem că folosirea cauciucului reciclat, și mai ales a negrului de fum reciclat, va deveni o tendință în producția de anvelope: până în 2030, vom avea mai mulți furnizori noi și o tehnologie mai avansată. De asemenea, cererea pentru materii prime cu componente reciclate sau regenerabile va crește. Suntem foarte încântați că am inclus atât de multe elemente reciclate în anvelopa Green Step”, spune Ilomäki.

Nokian Tyres Green Step este o anvelopă de iarnă ce poate rula pe zăpadă și gheață. Unele dintre materialele utilizate pentru anvelopa concept au fost deja folosite la multiple modele anterioare de anvelope Nokian Tyres. De exemplu, cauciucul natural este un material important pentru toate anvelopele datorită caracteristicilor sale benefice, dar sunt analizate și alte surse naturale de cauciuc, cum ar fi planta Guayule. Uleiurile regenerabile sunt deja un element obișnuit la anvelopele companiei, având în vedere că Nokian Tyres a fost primul producător de anvelope din lume care a încetat să mai folosească uleiuri aromatice încă din 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri