Fondul Proprietatea (FP) a luat decizia de a relua procesului pentru derularea ofertei publice de cumparare de actiuni proprii in cadrul celui de-al saselea program de rascumparare de titluri, proces suspendat la sfarsitul lunii ianuarie, din cauza volatilitatii inregistrate la momentul respectiv pe bursele dezvoltate, cu impact si pe piata de capital de la Bucuresti. Noul plan de oferta publica aduce o suplimentare cu 33% a volumului maxim de titluri vizat pentru rascumparare si vine la o zi dupa ce Fondul Proprietatea a anuntat ca si-a asigurat o linie de credit de 1 miliard de lei de la BRD – Groupe Societe Generale pentru finantarea achizitiilor de titluri proprii.

"In consecinta, Administratorul de Investitii (Franklin Templeton, administratorul FP) doreste sa informeze actionarii ca astazi a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiara solicitarea pentru initierea unei oferte publice de cumparare a actiunilor proprii in cadrul celui de al saselea program de rascumparare", se arata intr-un raport transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea a numit Wood & Company Financial Services in calitate de intermediar si intentioneaza sa numeasca Goldman Sachs International si Wood & Company Financial Services in calitate de Dealer Manager, precum si The Bank of New York Mellon in calitate de Tender Agent in legatura cu achizitia de certificate de depozit globale avand la baza actiuni suport ale Fondului (GDR in engleza).

Prin aceasta oferta, Fondul intentioneaza sa rascumpere pana la 575 milioane de actiuni (atat sub forma de actiuni, cat si de GDR-uri), in valoare de 424,4 milioane de lei la cotatia titlurilor din inchiderea sedintei de luni. La mijlocul lunii ianuarie, Fondul Proprietatea si-a anuntat intentia de a cumpara 430 de milioane de actiuni.

Detaliile ofertei de cumparare, inclusiv pretul, ar urma sa fie anuntate dupa ce se va obtine aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, raspunsul fiind asteptat in termenul legal de 10 zile lucratoare.

Executia zilnica a programului de rascumparare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti si de GDR listate pe London Stock Exchange a fost suspendata incepand cu data de 27 iunie, iar o eventuala reluare dupa inchiderea ofertei de cumparare va fi anuntata din timp.

Fondul Proprietatea noteaza ca depunerea solicitarii de aprobare a ofertei publice nu reprezinta o garantie ca Fondul va derula efectiv oferta publica. Astfel, decizia de a initia oferta publica va depinde de mai multi factori, inclusiv conditiile de piata si aprobarea de catre ASF a documentatiei de oferta.

Fondul Proprietatea a obtinut o linie de finantare de 1 miliard de lei

Fondul Proprietatea a incheiat luni un contract de credit de tip "revolving" pentru o suma maxima angajanta de 1 miliard de lei cu BRD – Groupe Societe Generale. Contractul de credit inlocuieste aranjamentul de finantare incheiat anterior cu Citibank Europe, care se ridica la 500 de milioane de lei.

"Scopul acestei facilitati de credit il reprezinta unul general corporativ, ce include programe de rascumparare, dar exclude insa folosirea acestuia in scopuri investitionale (…). Perioada de disponibilitate a contractului de credit este de un an cu posibilitatea de a fi extinsa pentru aceeasi perioada", potrivit unui raport al Fondului Proprietatea.

Anuntul privind reluarea procedurilor pentru oferta publica de cumparare a impulsionat pretul actiunilor FP pe bursa de la Bucuresti. Astfel, daca inainte de publicarea raportului de catre Fondul Proprietatea, actiunile inregistrau o variatie nesemnificativa, imediat dupa anunt cotatia a urcat, iar spre finalul sedintei bursiere titlurile se tranzactionau in urcare cu 2%. De obicei, astfel de oferte publice presupun un pret mai ridicat decat cel din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri