Dacă ești un șofer experimentat și îți cunoști foarte bine mașina, știi că unul dintre cele mai importante lucruri pentru a conduce în siguranță este să ai grijă ca aceasta pregătită, chiar dacă folosești mașina doar în oraș, la drumuri scurte. Pentru șoferii începători, îngrijirea corectă a mașinii este chiar și mai importantă, pentru că trebuie să fie atenți 100% la drum, fără a-și face griji pentru buna funcționare a mașinii.

Mentenanța mașinii presupune o serie de revizii obligatorii conform specificatiilor producătorului, care au rolul de a o păstra în cea mai bună formă. Dacă acestea par o provocare, activități complicate și tehnice, specialiștii și mecanicii din service știu exact ce trebuie să facă pentru ca mașina să fie în cea mai bună stare.

De ce sunt importante reviziile mașinii

Mașina a devenit indispensabilă în viața noastră, o folosim la cumpărături, pentru a ne deplasa prin oraș sau pentru călătorii mai lungi. Atunci când cumperi o mașină, îți dorești să te poți baza pe ea și să aibă o durată de viață cât mai lungă. Pentru a realiza acest lucru, este important să te asiguri că îi faci o revizie completă, la intervalul de timp recomandat de producător.

Verificarea periodică a mașinii (revizia) este etapa în care te asiguri că nu există defecțiuni, de orice natură, care ar putea pune în pericol siguranța pasagerilor. Pentru că este mult mai ușor și mai puțin costisitor să previi decât să repari o problemă, este important să urmezi toate sfaturile recomandate de producător pentru întreținerea și mentenanța mașinii tale.

În cadrul reviziilor, autovehiculului tău i se vor efectua operațiunile de mentenanță recomandate de producător și va fi verificată pentru a se identifica și remedia toate posibilele probleme. Verificarea diferă de la o mașină la alta, așa că este recomandat să alegi un service auto autorizat, de încredere, care are experiență cu marca ta de mașină, mai ales dacă ai un model competent, de exemplu un Mercedes Vito.

Intervalul de timp la care trebuie să faci revizia mașinii depinde de recomandarea producătorului și se calculează la un anumit număr de kilometri sau de luni.

Dacă ai cumpărat o mașină nouă, este important să respecți termenele producătorului, pentru a nu pierde garanția. În general, revizia mașinii se face la 15.000-20.000 km sau la 1 an, care intervine mai devreme. Modelele mai noi de autovehicule te anunță când este momentul să programezi revizia, astfel încât tu vei scăpa de această grijă.

În ce constă revizia mașinii

Revizia periodică a mașinii este necesară de asemenea pentru a te bucura de confort, pe lângă siguranța pe care ți-o dă faptul că toate piesele și componente sunt în cea mai bună stare. Cele mai frecvente verificări și înlocuiri care se fac în timpul unei revizii sunt următoarele:

  • Verificarea plăcuțelor de frână. Plăcuțele de frână sunt piese consumabile, așa că acestea sunt înlocuite când se uzează. Nu există un anumit număr de kilometri la care acestea trebuie să fie schimbate, acest aspect depinde, în special, de modul în care conduci;
  • Schimbarea filtrelor. Pentru ca un autoturism sa functioneze la randament maxim, este necesar ca fiecare componenta a sa sa fie intretinuta corespunzator sau schimbata la timp, după caz. Din cea de-a doua categorie fac parte si filtrele, indiferent ca este vorba despre filtrul de ulei, filtrul de aer si polen sau filtrul de combustibil.
  • Verificarea sistemului de iluminat. În cadrul acestei verificări se verifică semnalizarea, farurile, stopurile și integritatea cablurilor, astfel încât dumneavoastră să rămâneți în siguranță la volan;
  • Schimbarea lichidelor. Există mai multe fluide care asigură buna funcționare a mașinii și care trebuie să fie completate sau schimbate. De exemplu, schimbarea uleiului de motor se face în cadrul fiecărei revizii, adică la fiecare 15.000 - 20.000 de km sau un an, iar antigelul și lichidul de frână se verifică și se completează până la nivelul recomandat de producător, la fiecare verificare;
  • Verificarea climei. Verificarea și igienizarea sistemului de climatizare se fac anual pentru a preveni apariția alergenilor sau a bacteriilor care îți pot pune sănătatea în pericol.

Deși unele dintre aceste recomandări sunt trecute cu vederea de către posesorii de mașini, întreținerea mașinii este esențială pentru ca aceasta să funcționeze optim, pentru mai mult timp. Este de asemenea important să respecți indicațiile de mentenanță ale producătorului pentru a te bucura de călători fără incidente.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri