Tesla, producătorul de mașini electrice deținut de Elon Musk, a vândut masiv bitcoin în al doilea trimestru (T2) din acest an, aproape 1 miliard de dolari adăugându-se astfel la rezervele de cash ale companiei. Compania a înregistrat un profit net de 2,25 mld. dolari în T2 2022, dublu compartiv cu perioada similară de anul trecut.

Tesla a rezistat astfel întreruperilor de producție din China și costurilor ridicate ale extinderii fabricilor din Texas și Germania. Veniturile companiei au ajuns la 16,9 miliarde de dolari, în creștere cu 42% y/y, deși cifra a scăzut ușor sub cele 17,1 mld. de dolari la care se așteptau analiștii de pe Wall Street.

Raportul financiar complet al Tesla pe T2 2022 poate fi accesat la acest LINK.

Tesla a dezvăluit, de asemenea, că a renunțat în mare măsură la controversatul pariu de 1,5 miliarde de dolari făcut anul trecut pe bitcoin. Astfel, compania și-a convertit trei sferturi din deținerile de bitcoin în monede fiduciare, ca urmare a prăbușirii pieței cripto din acest an.

„La sfârșitul trimestrului al doilea, am convertit aproximativ 75% din achizițiile noastre Bitcoin în monedă fiat. Conversiile din T2 au adăugat 936 de milioane de dolari numerar în bilanțul nostru.”

Per ansamblu, numerarul și echivalentele de numerar ale companiei au crescut cu 847 mil. dolari în timpul trimestrului al doilea. Tesla a făcut furori printre pasionații de criptomonede când a anunțat la începutul lui 2021 că a achiziționat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Musk a spus că vânzările de criptomonede ale Tesla „nu ar trebui luate ca un verdict asupra bitcoin” și că au fost făcute pentru a maximiza poziția de numerar a companiei în fața incertitudinii legate de închiderile legate de Covid din China. Tesla a fost „cu siguranță deschisă să crească deținerile de bitcoin în viitor” și nu a vândut nimic din dogecoin-ul său, a adăugat el.

Entuziasmul directorului executiv Elon Musk pentru criptomonede a însemnat că producătorul de mașini a fost una dintre primele companii care și-a parcat o parte din numerar în active digitale. Musk a avertizat într-un e-mail intern luna trecută că a avut un „sentiment foarte prost” despre economie.

T2 2022 T2 2021
Venituri din vânzări mașini 13.670 9.520
Venituri totale 16.934 11.958
Cheltuieli operaționale 1.770 1.572
Marja operațională 15% 11%
Profit net 2.259 1.142

Toate cifrele din tabel sunt exprimate în mil. dolari, cu excepția marjei operaționale

Întrebat dacă cererea pentru autoturisme este în scdere, șeful Tesla a spus „pentru unele, poate”, dar a adăugat: „Avem atât de mult exces de cerere încât nu este o problemă pentru noi”. Directorul financiar al Tesla, Zach Kirkhorn, a menționat că orice scădere a cererii „nu este semnificativă”.

În schimb, Musk a spus că „problema lui Tesla este în mare măsură cea a producției”.

Presiunile pe lanțul de aprovizionare și opririle legate de Covid 19 din Shanghai au făcut ca Tesla să aibă nevoie de aproximativ 935.000 de livrări de vehicule în a doua jumătate a anului pentru a atinge totalul de 1,5 milioane pentru care mulți analiști au sperat, sau o creștere de 70% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Musk nu a făcut estimări privind producția pentru restul anului, cu excepția faptului că Tesla ar putea ajunge la o producție „record”. El a mai spus că planurile Tesla prevăd ca aceasta să atingă producția maximă până la sfârșitul anului, la o rată anuală de 2 milioane de vehicule.

Tesla a dezvăluit că opririle producției în Shanghai și lipsa de piese au șterse cu până la un sfert din livrările sale de vehicule în cele trei luni încheiate la 30 iunie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri