Canicula extremă afectează și mașinile, soarele puternic fiind unul dintre „dușmanii” automobilului. Printre efecte pot fi enumerate decolorarea vopselei, deteriorarea cauciucului, decolorarea tapițeriei de stofă sau de piele ori a elementelor din habitaclu.

Atunci când mașina este expusă razelor UV, caroseria absoarbe o cantitate foarte mare de aer cald. Odată ce temperatura din interiorul automobilului crește, materialele mai sensibile ale tapițeriei pot avea de suferit. Pielea, vinilul sau plasticul din care sunt realizate diversele elemente dinăuntrul mașinii tale vor avea cu siguranță de suferit dacă nu ții cont de câteva sfaturi.

Parchează la umbră

Cu siguranță, găsirea unui loc de parcare este o reală bătaie de cap, mai ales în orașele mari și aglomerate. Totuși, specialiștii recomandă ca, pe timp de vară, mașinile să fie parcate, pe cât posibil, în locuri umbroase. Umbra copacilor, parcările subterane sau chiar garajul, sunt locurile ideale.

Huse pentru scaune

Scaunele care s-au încins din cauza soarelui reprezintă o sursă de disconfort greu de suportat pentru șofer, dar și pentru pasageri. Anumite materiale din care se confecționează tapițeria scaunelor auto (piele naturală sau sintetică) se încălzesc foarte tare, iar o modalitate de a evita acest lucru este să folosești huse.

Efectele negative ale razelor solare

  • presiunea ridicată din rezervor – din cauza vaporilor de carburant;
  • consumul crescut de carburant – fie de la aerul condiționat, fie de la evaporarea carburantului din rezervor.
  • uzarea anvelopelor, cât și a elementelor din cauciuc.
  • supraîncălzirea motorului
  • deteriorarea vopselei
  • prea mult soare duce la decolorarea vopselei originale și în unele cazuri chiar la exfolierea lacului.

Și exteriorul mașinii poate fi afectat de razele puternice ale soarelui, de aceea trebuie să luați anumite măsuri pentru a-l proteja. O soluție nu foarte scumpă este aplicarea unei folii de protecție solară.

  • folie protecție solară

Aceasta este una dintre cele mai bune soluții pe termen lung, având în vedere că aproape orice model de folie protecție caroserie oferă, pe lângă alte beneficii, un grad de protecție UV și ferește atât vopseaua, cât și caroseria de rugină.

  • optați pentru tratamentul cu ceară

În timp, ultravioletele puternice decolorează vopseaua mașinii. În plus, soarele este un factor de risc care influențează apariția fisurilor și a crăpăturilor la nivelul vopselei de pe caroserie.

  • aveți grijă să spălați des mașina

Vara, praful de pe șosele poate afecta nu doar conduita de drum a mașinii, dar și vopseaua de pe caroseria sa. Pentru a feri mașina de praf și alte particule de murdărie care pot dăuna vopselei, vizitează cu regularitate spălătoriile auto.

Folosiți panouri solare (parasolare) reflectorizante în față și spatele mașinii

În timp ce poate fi enervant să le strângeți când plecați la magazin după care să le puneți din nou, acestea va vor ajută pe termen lung. Aceste panouri reduc foarte mult temperatura din interiorul mașinii, pe care o veți aprecia când va întoarceți, și trebuie să utilizați mai puțin aer condiționat pentru a răcori mașină.

Nu umpleți rezervorul până la refuz

Vara este recomandat să nu umplem rezevorul maşinii complet, din cauza temperaturilor ridicate putând exista riscul exploziei rezervorului, acest lucru fiind cauzat de vaporii de combustibil sau a microfisurilor. Cele mai expuse sunt rezervoarele cu benzină.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri