Data de 15 august 2022 vine cu un set de noi reguli pentru locuitorii Capitalei care dețin autoturisme și care vor să le parcheze în oraș. Practic nu vor mai exista locuri de parcare gratuite, iar fiecare proprietar de mașină va trebui să plătească anticipat pentru un loc de parcare. Nicușor Dan, primarul Municipiului București a declarat că vrea să „îi învețe pe bucureșteni” să aplice acest regulament.

Cum arată noul regulament privind parcările din București

Între 1 și 15 august 2022, Poliția Locală a Municipiului București, Brigada Poliției Rutiere a Capitalei și Compania Municipală de Parking desfășoară o amplă acțiune de informare a șoferilor referitor la noile reguli de parcare în București.

Regulile sunt simple și clare, spune Primăria Capitalei:

  • Nu ai voie să parchezi pe trotuare sau pe carosabil, în dreptul indicatoarelor de restricții pentru că vei risca penalități, conform Codului Rutier.
  • Dacă parchezi în locuri publice de parcare și nu plătești, riști suprataxa de 200 de lei.

Obiectivul principal al acestei inițiative este acela de a ELIBERA DOMENIUL PUBLIC de mașini parcate neregulamentar! Nemulțumirile exprimate public vin mai ales din partea unei minorități, acei ”privilegiați” care parchează oriunde, oricând și oricât timp consideră ”domniile lor”. Blochează stații de autobuz, banda de circulație sau trotuare, pe principiul ”că se poate!”. Ei bine, Nu se poate așa!

Stelian Bujduveanu, viceprimar al municipiului București

În prezent, în București există 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va crește cu câteva sute, spune viceprimarul, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Până anul PMB estimează un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulație.

Tarifele de parcare. Unde vei plăti cel mai scump pentru parcare, în București

Parcarea între orele 7:00-23.00 costă 10 lei pe oră (zona zero), 5 lei pe oră (în zona 1) și 2,5 lei pe oră în zona 2, potrivit datelor de la Compania Municipală Parking București.

Zona zero între orele:

abonamente de 1 zi- 75 de lei
abonament o săptămână – 300 de lei
abonament pe o lună – 1.050 de lei
abonament pe semestru – 5.250 de lei
abonament pe an – 9.450 de lei

Zona 1:

abonamente de 1 zi- 38 de lei
abonament o săptămână – 150 de lei
abonament pe o lună – 525 de lei
abonament pe semestru – 2.625 de lei
abonament pe an – 4.725 de lei

Zona 2:

abonamente de 1 zi – 15 lei
abonament o săptămână – 60 de lei
abonament pe o lună – 210 lei
abonament pe semestru – 1.050 de lei
abonament pe an – 1.890 de lei

ZONA 0

- aria delimitată de străzile:

Piața CA Rosetti - Str. Tudor Arghezi - Str. Dr. Dimitrie G Gerota - Str. Jean Louis Calderon - Strada CA Rosetti - Bdul. Nicolae Bălcescu - Str. Ion Câmpineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independenței - Str. Halelor - Piața Unirii - Bdul. Unirii - Bdul. Mircea Vodă - Str Matei Basarab - Bdul. Hristo Botev - Piața CA Rosetti

ZONA 1

- aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei - Calea 13 Septembrie - Sos. Panduri - Bdul. Geniului - Sos. Cotroceni - Splaiul Independenței - Bdul. Mihail Kogălniceanu - Str. Vasile Pârvan - Str. Berzei - Str. Gării de Nord - Piața Gării de Nord - Calea Griviței - Sos. Nicolae Titulescu - Bdul. Banul Manta - Bdul. Ion Mihalache - Str. Aviator Popișteanu - Bdul. Expoziției - Str. Parcului - Str. Tipografilor - Sos. București_Ploiești - Bdul. Aerogării - Str. Nicolae G Caranfil - Bdul. Beijing - Bdul. Mircea Eliade - Calea Floreasca - Str. Polonă - Str. Mihai Eminescu - Str. Traian - Bdul Pache Protopopescu - Sos. Mihai Bravu - Str. Traian Popovici - Calea Dudești - Bdul. Octavian Goga - Str. Nerva Traian - Bdul. Gheorghe Șincai - Str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - Bdul. Mărășești - Piața Libertății - Str. Mitropolit Nifon - Piața Regina Maria - Bdul. Libertății - Piața Francofoniei

ZONA 2

- aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București

Ce mai promite Primăria Capitalei

Pentru a încuraja utilizarea corectă a domeniului public de către șoferi se va propune, chiar din această lună, un proiect de revizuire a tarifelor, astfel:

  • Comasarea Zonelor 0 și 1 și stabilirea unui TARIF UNIC, în valoare de 5 lei/oră pentru toate parcările publice din zona centrală (interiorul inelului central de circulație).
  • Parcările publice din zona centrală se vor transforma în parcări de reședință, pe timpul nopții, în intervalul orar 19.00 – 07.00, fiind alocate pe bază de ABONAMENT LUNAR DE NOAPTE, în valoare de 50 lei pe lună, rezidenților din zona centrală.
  • Reducerea și valoarea abonamentului lunar pentru zona 1, la o valoare suportabilă de către populație. Cu acest tip de abonament, posesorii de mașini vor putea utiliza - într-o lună, în intervalul orar 07.00-19.00 - spațiile de parcare în oricare din zonele 1 sau zona 2 - vezi aici harta cu zonele de parcare din București.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri