Odată cu venirea sezonului rece, trebuie să luăm cu toții în calcul trecerea la anvelope de iarnă pentru a fi mai în siguranță pe șosele. WALL-STREET ți-a pregătit un scurt ghid pentru a te ajuta să te orientezi printre printre rafturi.

Pregătirea mașinii pentru iarnă este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă șoferii înaintea venirii frigului și a ninsorii. Deși nu poate fi trecută cu vederea nici alegerea antigelului sau a echipamentului pentru deszăpezire, cele mai importante sunt cauciucurile. Acestea fac legătura dintre mașină și șosea și, deci, de starea, tipul și performanța anvelopei depinde și comportamentul mașinii pe drum.

Am trecut pe la retailerii din piață pentru a ne face o idee asupra prețurilor și ofertei din acest an. Ca de fiecare dată, recomandarea noastră este să vă informați din timp pentru a evita aglomerația care va apărea inevitabil în momentul în care drumurile vor fi acoperite de zăpadă.

Valul de scumpiri care a lovit România anul acesta a lovit și piața anvelopelor auto. Creșterile de preț au fost cauzate, în principal, de războiul din Ucraina. Continentul european s-a confruntat cu o criză a materiilor prime în aceast vară ca urmare a conflictului. Mai exact, este vorba de negru de fum, un element vital în producerea de cauciucuri, în fiecare pneu intrând trei kilograme de negru de fum. Rusia era principalul furnizor și Europa se chinuie, acum, să scape de această dependență.

Punctul de referință al analizei noastre a fost diametrul anvelopei, plecând de la dimensiunea de 15 inch a jantelor (R15 pe inscripția de pe flancul anvelopelor, unde R arată că vorbim de pneuri radiale) care este uzuală pe modelele cele mai vândute pe piața românească. Am urmărit apoi brand-urile cele mai cunoscute de anvelope, plecând de la unele de buget și urcând către ofertele premium.

Anvelope de buget

Un pneu pentru toate buzunarele este și el mai scump în 2022 față de anul trecut, în perioada de dinainte de război.

Urmărind piața, un pneu ieftin pe dimensiunea R15 începe de la 185-200 lei. Noi am găsit și oferte sub această valoare, dar trebuie luat în calcul starea anvelopei (dacă este reșapată sau nu), vechimea sa (de urmărit DOT-ul, adică data producției) și eventuale alte costuri adiționale precum cel de livrare. Prețuri mai mici se găsesc pentru jante de dimensiuni mai mici (între 12 și 14 inch) care sunt și ele foarte populare pe piață și încep undeva pe la 140-160 lei. Prețurile afișate mai jos au fost obținute folosind un agregator online de oferte de la diverși distribuitori.

  • Falken EuroWinter HS449 165/65 R15 81T de la 137 lei/bucata
  • Continental ContiWinterContact TS800 125/80 R13 65T de la 140 lei/bucata
  • Nankang Snow SV-2 XL 195/60 R15 92H de la 180 lei/bucata

Oferta se mărește din momentul în care ești dispus să dai mai mulți bani, un set de anvelope la circa 220 de lei bucata representând un cost de aproape 900 lei. În această arie de preț găsim alte brand-uri cunoscute precum Hankook, Michelin, Bridgestone sau Dunlop.

  • Dunlop Winter Response 2 195/65 R15 91T de la 270 lei/bucata

  • Michelin Alpin A4 GRNX 175/65 R15 84T de la 297 lei/bucata

  • Bridgestone Blizzak LM005 195/65 R15 91T de la 295 lei/bucata

  • Hankook Winter ICept RS2 W452 195/65 R15 91T de la 214 lei/bucata

Anvelope premium

Cauciucurile de o calitate mai ridicată, care pot oferi performanțe sporite în condiții de vreme dificilă și pe un drum care nu este în cea mai bună stare, pot crește mult dimensiunile bugetului în cazul în care urmăriți achiziția unui set de pneuri de iarnă. Cu toate acestea, dacă vă numărați printre cei care au în plan multiple drumuri la munte sau, în general, în zone unde este foarte frig sau prognoza arată ninsori abundente, ar fi indicat să luați în calcul o anvelopă mai scumpă.

Ca și în cazul brand-urilor de buget, prețul variază în funcție de dimensiunea și tipul specific al anvelopei, o anvelopă ce încalță jante de dimensiuni generoase (20-22 inch) poate costa și 3.500-4.900 lei bucata, dacă vorbim de Pirelli, Goodyear sau Michelin. Pentru dimensiuni mai mici, prețurile scad cu circa 1.500 de lei, o anvelopă R16 (dimensiunea jantei de 16 inch) premium având prețuri cuprinse între 1.300 și 2.300 lei. Asta în timp ce o anvelopă R15 ajunge pe la 800-1.000 lei, iar pe 14 inch undeva la 700 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri