Mașinile devin tot mai scumpe pe plan mondial, iar creșterea de prețuri este vizibilă chiar și în cazul mașinilor la mâna a doua, deși cererea este în scădere. România este printre cele mai ieftine piețe, dar, în Europa, plătești pentru o mașină nouă cu circa 15% mai mult decât media globală.

Piața auto este tot mai volatilă și clienții își schimbă, la rândul lor, obiceiurile de cumpărare. La nivel european, vânzările de mașini noi pe benzină sau diesel pierd tot mai mult teren în raport cu cifrele de care se bucură modelele electrificate. Deși România nu este, încă, în rând cu media europeană la capitolul vânzărilor de electrice, acestea prind tot mai mult teren. La noi, cota lor de piață este de aproximativ 20% în timp ce, în Europa de vest, ele ocupă circa 46% din piață.

Lucrurile se schimbă și în materie de mașini la mâna a doua. Ultimele date APIA arată că înmatriculările de mașini second-hand au scăzut cu 20 de procente în primele opt luni ale acestui an. „Nu se pot produce atâtea vehicule noi câte și-ar dori clienții, dat fiind faptul că încă există probleme pe lanțul de aprovizionare cu componente. Scăzând rata de înnoirea automat nu mai sunt foarte mult vehicule second hand în țările din vest care apoi să fie transferate către România,” a punctat Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Prețurile la mașinile SH cresc, dar trendul s-ar putea schimba

În ciuda scăderii cererii de mașini rulate, acestea își păstrează valoarea mai bine ca în trecut, cel puțin când vine vorba de modelele pe care clienții le caută cel mai des. Preţurile maşinilor second-hand au crescut în ultimul an, însă doar pentru modelele care sunt la mare căutare. „Cele mai căutate maşini second-hand în 2022 sunt modele fabricate după anul 2016, deci cu motorizări Euro 6 şi tehnologii care reduc consumul de carburant, cu preţuri cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro", a declarat Cristian Damian, COO Autoropa.ro, citat de Agerpres.

Mașinile cu motoare mai poluante și cu capacitate cilindrică mare sunt mai puțin căutate ca urmare a creșterii prețului carburanților

Mașinile second-hand sunt scumpe pe întreg continentul

Cererea pentru mașini rulate este tot mai redusă și pe marile piețe europene, datele Autovista, citate de FleetEurope.com, arată că primele șase luni ale anului 2022 au fost martorele unei scăderi cu peste 14% a cererii de mașini SH în Germania, respectiv de peste 12 procente în Franța. În ciuda acestei realități, prețurile mașinilor second-hand nu au început să scadă, din contră. În timpul verii, datele au arătat o creștere a prețurilor de pe o lună pe alta ce varia de la 0,1% în Spania și până la 1,3% în Austria. În plus, mașinile din Europa sunt, oricum, mai scumpe cu 15% decât media globală.

Problemele din lanțurile mondiale de aprovizionare afectează în continuare piața auto

Unul dintre motivele pentru care mașinile la mâna a doua nu se ieftinesc este legat de problemele care încă afectează lanțurile de aprovizionare din lumea auto, clienții așteptând perioade îndelungate pentru a-și achiziționa o mașină nouă. În acest context, mulți se îndreaptă către mașini mai vechi care pot fi obținute mult mai repede. Dar, în cazul acestora, există problema lipsei pieselor de schimb căci și aprovizionările cu piese sunt afectate de aceleași probleme de la nivel global.

Cu toate acestea, se văd semnele că suntem într-un moment de apogeu al prețurilor și că ele vor urma să scadă, așa cum se vede pe piața germană. Dar primele ieftiniri vor apărea, cel mai probabil, abia din 2023-2024.

Un studiu din SUA arată că mașinile s-au scumpit exponențial, dar veniturile au rămas mult în urmă

Americanii suferă, pe alocuri, chiar mai tare decât europenii când vor să cumpere o mașină nouă. Yahoo Finance citează un studiu care arată că Statele Unite par să intre într-o perioadă cu aer sovietic când vine vorba de achiziția de mașini noi. Astfel, dacă în fosta Uniune Sovietică vânzarea de mașini era raționalizată și planificată de la centru, astăzi, peste Ocean, unii dealeri își anunță clienții că vor trebui să aștepte chiar și doi ani pentru a intra în posesia unor modele de la brand-uri comune ca, de exemplu, Toyota.

Toate acestea vin pe fondul scumpirii mașinilor, fie ele rulate sau noi. Un studiu recent publicat semnat de iSeeCars arată că prețurile mașinilor SH au crescut, în SUA, cu 52% în perioada august 2019 - august 2022. Prețurile mașinilor noi, în schimb, s-au mărit cu doar 29% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, mașinile rulate au devenit cu aproape 27% mai puțin accesibile conform indexului realizat de iSeeCars, iar cele noi cu 13% mai puțin accesibile.

În studiu au fost prezentate mai multe exemple care ilustrează situația actuală din piață. De exemplu, dacă în 2019 puteai să-ți cumperi un SUV Nissan Frontier cu 27.000 de dolari, prețul său de listă a ajuns, pentru același nivel de echipare, la aproape 40.000 de dolari în 2022. O Toyota Camry SH este și ea mult mai scumpă, prețul său mărindu-se, în doar trei ani, de la 16.500 de dolari îin 2019, la 27.400 de dolari în 2022.

Indexul care ilustrează cât de accesibilă este o mașină se raportează la venitul mediu al unei familii față de un venit idealizat pentru a obține o ofertă tipică de leasing (pe 60 de luni pentru o mașină nouă sau 36 de luni pentru o mașină SH). În perioada 2019-2022, venitul mediu al unei familii americane a crescut cu doar 13%.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri