Nu mai este de ani de zile un secret că cei care circulă pe șoselele din România se angajează, zi de zi, în adevărate aventuri care diferă, ca grad de temeritate, în funcție de oră, zonă și, se pare, chiar și ziua săptămânii. Țara noastră se află în vârful clasamentelor cele mai nefaste pe care le realizează UE cu privire la accidentele rutiere, dar sunt zile în care e mai periculos să te afli pe drumuri decât în altele.

România are, conform INS, 86.199 kilometri de drumuri publice, dintre care o cincime - 17.530 km - sunt drumuri naționale, restul împărțindu-se în mod egal între drumuri publice și drumuri comunale. Autostrăzile reprezintă o mică parte din rețeaua de drumuri a țării, respectiv doar 931 kilometri de autostradă la finele anului trecut. Până la 31 decembrie 2022 se vor mai fi inaugurat circa 13 kilometri, deci tot nu va fi depășită borna de 1.000 kilometri.

Infrastructura este, adesea, arătată cu degetul în discuția interminabilă legată de siguranța (sau, de fapt, lipsa ei) de pe șoselele României. Cifrele reci arată că, la noi, se moare de două ori mai mult pe drumuri decât media europeană. Cu alte cuvinte, noi „tragem” la umflarea mediei care este, în prezent, la 45 de decese la un milion de locuitori. În România, anul trecut, au fost înregistrate 93 de decese la un milion de locuitori. Acesta este un record la nivelul Uniunii, dar nu poate să fie doar infrastructura rutieră de vină pentru această situație tristă.

Comportamentul șoferilor, lipsa lor de educație rutieră și de lecții de conducere defensivă contribuie la situația de fapt în care ne zbatem de ani buni, iar datele prezentate de Poliția Română în Buletinul Siguranței Rutiere 2021 dau de gândit. Astfel, conform statisticii Poliției, ziua în care au loc cele mai multe accidente grave pe drumurile din România este vinerea. Anul trecut, în zilele de vineri s-au produs peste 770 de accidente grave, în timp ce 717 au avut loc duminica. În restul zilelor săptămânii, tendința este descrescătoare: 699 luni, 681 marți și 680 miercuri.

Cifrele Poliției Române arată cât de gravă este situația la noi în țară

În medie, pe drumurile publice din România, în fiecare lună a anului 2021, au avut loc 410 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 148 persoane și au fost rănite grav 316. Lunile cu cele mai multe accidente rutiere grave sunt cele tradiționale de vacanță (iulie, august). Dinamica pe luni a accidentelor grave reflectă scăderea numărului acestora în prima parte a anului, în timp ce, începând cu luna mai, se constată o creștere a numărului acestora, până în luna august – ca urmare a creșterii mobilității în contextul încălzirii vremii, urmată de o scădere până în noiembrie.

Principalele cauze care contribuie la producerea accidentelor rutiere grave sunt neadaptarea vitezei la condiţiile de drum și traversarea neregulamentară de către pietoni. Cele mai multe accidente rutiere grave au loc în mediul rural. România se află printre țările cu cele mai vechi flote de autoturisme, cu o vechime medie de 16,4 ani în 2021, comparativ cu media europeană de 11,5 ani. Iar învechirea parcului auto se accentuează de un an la altul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri