Ferrari Vision Gran Turismo este cel mai radical model care a ieșit, vreodată, pe ușile uzinei de la Maranello. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat, de fapt, în realitate, căci Vision Gran Turismo este, așa cum sugerează și numele, o mașină menită simulatorului celor de la Polyphony Digital, unul dintre cele mai populare titluri pentru Playstation. Primul Ferrari creat special pentru mediul jocurilor video va ajunge pe platformă din 23 decembrie 2022.

Ferrari se alătură producătorilor care au lansat, în trecut, mașini speciale pe care gamerii le pot testa în Gran Turismo. Prototipul virtual este ultimul dintr-o listă lungă de hypercar-uri, monoposturi și modele de curse cu performanțe incredibile ce pot fi pilotate în mediul virtual. Printre numele importante se numără Mercedes-Benz (2013), Jaguar (2020 și 2019), Porsche (2020), Audi (2018), Peugeot (2017) și Hyundai (2015). Primul model a seriei Vision Gran Turismo a fost Citroen-ul GT din 2009, care a fost transpus și sub formă de prototip real la scara 1/1.

Unii constructori, precum Bugatti sau McLaren, au construit și variante reale, funcționale, ale mașinilor gândite pentru Gran Turismo. McLaren Solus GT, un hypercar de 3,6 milioane de dolari pentru circuit cu un motor derivat din Gibson-urile V8 de pe prototipurile de la Le Mans este ultimul exemplu, dar și Bugatti-ul Chiron Vision Gran Turismo poate fi văzut în „carne și oase”. Este puțin probabil, însă, ca Ferrari-ul lumii virtuale să fie construit și în realitate.

Cu motorul V6 al noului prototip de Le Mans, 499P, Ferrari Vision Gran Turismo arată ca o navă spațială și, grație celor trei motoare care susțin agregatul tradițional, sună ca atare. Un motor electric este pe puntea spate, iar două se află pe puntea față. Fișa tehnică virtuală este fascinantă: 1.338 cai putere combinat, 900 Nm, 0-100 km/h în 2,5 secunde și o viteză maximă de peste 350 km/h. Totul cântărește doar 1250 kilograme, în ciuda prezenței sistemului hibrid.

Ferrari spune că Vision Gran Turismo reprezintă punctul final al serbărilor dedicate aniversării de 75 de ani a mărcii Ferrari, mașina reprezentând o dovadă virtuală a ceea ce poate ieși de pe porțile din Maranello. Ca de obicei, italienii sugerează că mașina este inspirată de prototipurile aniilor '60-'70, fiind opera Ferrari Centro Stile. Deși nu prea se văd influențele, vorbim de un design elegant, cu canale care „taie” aripile mașinii de la un capăt la altul, silueta fusiformă dând de înțeles că nu este loc decât pentru pilot în cockpit.

Gran Turismo ar putea ajunge pe PC în viitor

Kazunori Yamauchi, fondatorul seriei Gran Turismo, a spus că echipa sa ia în calcul un port al simulatorului pentru PC. Până acum, cei care și-au dorit să experimenteze lumea Gran Turismo a avut nevoie de Playstation, dar Polyphony Digital se pare că evaluează posibilitatea de a aduce acest titlu gamerilor care folosesc PC-ul. În prezent, alte titluri de sim racing domină piața pentru PC, anume rFactor 2 sau Assetto Corsa Competizione.

Omul din spatele Gran Turismo a făcut aceste declarații în timpul finalelor mondiale ale campionatelor virtuale Gran Turismo ce au avut loc weekend-ul trecut, discutând cu GTPlanet, citat de The Verge. „Gran Turismo este un produs la care am lucrat foarte mult pentru a-l finisa,” a spus acesta, vorbind despre posibilitatea de a-l rula la rezoluție 4K 60fps pe mai multe platforme diferite. Cel mai recent joc din serie, Gran Turismo 7, a fost lansat pentru Playstation 4 și 5 în primăvară.

Dacă Gran Turismo va ajunge pe PC în viitor, ar reprezenta o premieră pentru seria care, în ultimii 25 de ani, a bucurat exclusiv utilizatorii consolei Playstation - la fel cum seria Forza este dedicată Xbox. Cum, însă, mediul de sim racing devine tot mai competitiv, cei de la Polyphony ar putea să încerce să negocieze cu Sony extinderea către PC pentru a avea acces la un public mai mare. În România, cei mai mulți gameri folosesc PC-ul, dar trendul este opus în occident.

Sursa foto: Ferrari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri