Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) susține că piața auto va crește, în ciuda multiplelor provocări existente, în anul 2023. Sub protecția unui procent de creștere de aproape 11%, care acoperă atât autoturismele, cât și camioanele, utilitarele și vehiculele de transport persoane, APIA arată că avem motive să fim optimiști.

"Prognoza pe anul 2023 este una optimistă. De ce? Noi credem că numărul de autoturisme va creşte cu 10% în acesta an, bineînţeles creştere faţă de 2022. MCV-urile şi minibus-urile, aici avem o creştere mai mare şi câteodată mă gândesc că am fost un pic cam pesimist pentru ceea ce ar putea să se întâmple aici pentru că este o piaţă foarte efervescentă. De asemenea, camioanele şi autobuzele vor întregistra o creştere. Una peste alta, toată piaţa noi o vedem la o creştere de 10,8%", a declarat Dan Vardie, Președintele APIA, citat de Agerpres.

Conform asociației, autoturismele electrificate (adică cele electrice și cele hibride) vor avea o creştere de 46,8%, realizând o cotă de piaţă de 28,9%. În toamnă, semnalam că una din cinci mașini vândute în 2022, în România, este electrică sau hibridă. Când am tras linie, la începutul anului, am concluzionat că România a absorbit peste 10.000 de mașini electrice anul trecut. În total, aproape 130.000 de mașini noi s-au înmatriculat în România anul trecut, iar Dacia este, în continuare, lider autoritar la capitolul vânzări. Tot constructorul autohton conduce și în clasamentul modelelor electrice, dar Dacia Spring nu se produce la noi în țară.

Revenind la prognoza pe anul acesta, APIA estimează menţinerea ponderii de aproximativ 84% din totalul înmatriculărilor în dreptul autoturismelor, cu un volum de aproximativ 140.000 unităţi, în creştere cu 10% faţă de volumul anului 2022. Referitor la cota de piaţă, segmentul SUV va menţine prima poziţie, cu o cotă de 43,9%, în creştere cu 1,2% faţă de 2022, urmat de Clasa C cu o cotă de 23,7%, în scădere cu 2,4%, şi Clasa B cu o cotă de 18,7%, în scădere uşoară cu 0,1% faţă de cota deţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, pentru 2023, APIA estimează că motorizările pe benzină vor înregistra o creştere de 4,1% faţă de anul 2022, ajungând, astfel, la o pondere de 61%. În ceea ce priveşte autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 20,2% faţă de 2022 şi vor deţine o cotă de piaţă de 10% din total. Cota de piaţă a maşinilor electrificate, înmatriculate în România, o să fie cu 18,9% mai mare decât cea a autoturismelor diesel, respectiv cu aproximativ 26.600 unităţi mai mult. Din analiza APIA se estimează că, în anul 2023, vor fi înmatriculate de două ori mai multe autoturisme electrificate faţă de cele cu motorizare diesel. Autoturismele full electrice vor deţine o cotă de piaţă de 14% în anul 2023 faţă de anul 2022, când reprezentau doar 9,1% din piaţa de autoturisme.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri