Un studiu recent public a luat la rând tarifele pentru transportul public din 45 metropole importante, comparând costul unui bilet și cel al unui abonament lunar. În plus, realizatorii studiului au raportat prețul unui abonament cu salariul mediu net din fiecare țară, inclusiv România.

Analiștii Picodi.com au verificat tarifele de transport public în 45 de metropole de pe toate continentele și au tras niște concluzii care pot părea surprinzătoare. Astfel, în unele orașe, deși prețul unui abonament lunar care-ți permite să circuli pe toate liniile este mai ieftin, valoarea acestuia reprezintă un procent mai mare din salariul mediu net din țările respective. Acest studiu arată, deci, diferențele de venituri dintre diferite țări, inclusiv țara noastră.

Trebuie spus, de la început, că în trei din cele 45 de orașe analizate, transportul public este complet gratuit pentru cetățeni – Luxemburg, capitala Estoniei, Tallinn și capitala Maltei, Valletta.

Prima parte a topului realizat de Picodi.com, captură de ecran

Printre alte orașe din clasament, cele mai scumpe bilete simple se găsesc în Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) și Oslo (3,65 euro). Pe de altă parte, cele mai mari prețuri pentru abonamentele lunare sunt plătite tot de londonezi (253 de euro), iar cei din Dublin ocupă poziția secundă în acest top, dar la o diferență apreciabilă (155 de euro). Ca și comparație, un abonament lunar în București costă doar 31 de euro. Chiar și așa, salariile din Londra sunt îndeajuns de mari încât londonezii nu se simt prea apăsați de prețul transportului public.

Astfel, cel mai puțin favorabil raport dintre prețul unui abonament lunar și, respectiv, salariul mediu net se regăsește în São Paulo, Brazilia, unde accesul lunar la toate mijloacele de transport în comun din oraș costă 14,3% din salariul mediu (prețul abonamentului este de 61 de euro). Locurile doi și trei în ceea ce privește costurile sunt împărțite de Istanbul și Londra (7,5%, respectiv 7,4%).

Celelalte orașe mari incluse în studiu, captură de ecran via Picodi.com

În acest clasament, Bucureștiul se undeva pe la mijloc – un abonament pentru 30 de zile costă 140 de lei, ceea ce reprezintă doar 3% din salariul mediu net din București (5.218 lei). Acest rezultat este similar cu ratele din Stockholm, Atena (3% fiecare) sau Paris (3,1%).

Transportul public în România

Realizatorii acestui studiu au aruncat un ochi și asupra prețurilor transportului în comun în orașele României.

Situația transportului public din România, captură de ecran

Dintre cele 10 orașe, cel mai scump bilet simplu se găsește în Timișoara și Brașov și costă 4 lei. Pe de altă parte, cetățenii din Constanța, Iași, Ploiești și Galați se pot bucura de cele mai ieftine bilete simple – 2,5 lei. Când vine vorba de abonamentele lunare, cetățenii din Cluj și București trebuie să plătească cel mai mare preț – 177 lei, respectiv 140 lei. Cel mai ieftin abonament lunar poate fi găsit în Oradea și Brașov (80 lei).

Sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri