Raluca Raitan, Private Banking Relationship Manager la Leumi Bank, si Daniela Budurea, in prezent Country Manager Western Union Romania si Bulgaria, au absolvit recent cursurile EMBA (Executive Master of Business Administration) in cadrul WU Executive Academy din Viena. Ele vorbesc despre deficientele sistemului de invatamant romanesc, despre avantajele influentei vestice, dar si despre sacrificiile pe care le cer studiile.
“Invatamantul romanesc este bun, insa este multa teorie. Se ia cartea, profesorul vine si iti face un monolog lung in care nu te intreaba nimeni daca ai inteles sau nu, iar studentul vine nu vine. In cultura vestica, asa cum este si la WU Academy, sunt prezentate foarte multe studii de caz pe care trebuie sa le analizezi, inveti din lucruri reale si astea iti raman in minte”, spune Daniela Budurea.

“Experienta este foarte importanta in sistemul de invatamant. In Romania ti se da un material pe care trebuie sa il studiezi si aplicatia este pur teoretica. Cand intri in mediul profesional te izbesti de bariera aceea ca unele lucruri nu se potrivesc.

Universitatea de la Viena este una foarte interactiva.

"Toate modulele te obliga sa gandesti in contextul profesional actual si nu doar ceva specific pentru meseria pe care o faci la momentul actual. Avantajul este ca iti poti reorienta cariera si activitatea catre orice alt domeniu”, explica Raluca Raitan.

Cele doua, alaturi de alti 26 de romani, au absolvit recent programul EMBA din cadrul WU Executive Academy, una dintre cele mai mari scoli de afaceri din lume, cu sediul la Viena.

Programul se intinde pe durata a 14 luni si costa 35.000 de euro.

De ce au ales sa urmeze un MBA


Daniela Budulea (dreapta) are 34 de ani si a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Generala si a lucrat inca din timpul studiilor.

A lucrat pentru companiile Shell si Oxbridge Holding, cu activitate in domeniul leasingului.

Ulterior, aceasta a ocupat functia de director executiv al firmei Dollar Express, un agent al Western Union in Romania, firma care a fost vanduta in 2005 grupului italian Angelo Costa.

Recent, Angelo Costa a fost preluata de grupul american Western Union.

“Am vrut de mai multi ani sa fac un MBA, insa nu am avut timpul necesar. (…) Anul acesta, in care am facut MBA-ul, a fost unul destul de intens pentru mine, fiind vorba de anul in care stiam ca trebuie sa finalizam vanzarea grupului catre Western Union, dar am zis ca este momentul sa il fac. A trebuit sa aleg din piata, insa din cauza programului incarcat nu am putut sa aleg ceva de afara. Totusi, trebuia sa aleg ceva bun, iar cei de la Vienna University ofera o materie buna si profesori cu experienta”, povesteste aceasta.

Ea mai spune ca unul dintre avantajele absolvirii unui MBA este creditul acordat de angajator.

“M-am gandit ca daca noua conducere ar alege sa schimbe managementul companiei, MBA-ul imi va oferi oportunitatea de a cunoaste oameni din varii industrii. (…) La noi a fost cazul fericit, managmentul a ramas neschimbat in urma preluarii, desi in general 90% din achizitii sunt urmate de schimbari de management”, a spus Budurea.

Raluca Raitan (stanga) are 32 de ani, a absolvit Institutul Bancar Romanesc si, anterior, a lucrat la Romexterra Bank.

In prezent ocupa functia de Banking Relationship Manager la Leumi Bank si a castigat bursa EMBA la un concurs.

“Mi-am dorit sa fac un MBA care sa imi aduca valoare mie, sa stiu ca ce am invatat are aplicabilitate in mediul profesional, iar programele strict din Romania am constatat ca nu imi ofera aceasta sansa. Pentru mine programul a insemna atat o solidificare a cunostintelor pe care le aveam, dar si invatarea de lucruri noi, lucruri pe care un manager trebuie sa le stie in situatia actuala pentru a ajuta compania sa se dezvolte”, spune Raitan.

Potrivit acesteia,”intr-o cultura in care toti managerii invata pe plan local poate nu ai o viziune in Romania exact cum ar trebui sa te integrezi pe plan international, si atunci cunostintele de aici te ajuta sa vezi si acest plan”.

Raitan isi propune sa integreze in activitatea sa profesionala cunostintele acumulate in perioada studiilor de EMBA.

Cand vorbesc despre sacrificiile pe care le-au facut pentru a putea urma cursurile amandoua spun intr-un cuvant "timpul", insa nu regreta, datorita avantajelor care stau de celalalta parte a baricadei.

Cele doua recomanda urmarea unui program EMBA oricarui manager care vrea sa dobandeasca mai multe cunostinte de business management.

In Romania, MBA WU Executive Academy este acreditat EQUIS si AMBA, fiind cel mai bine cotat program MBA din tara si unul dintre cele mai reputate din lume. De la lansarea sa in Romania, peste 120 de antreprenori, directori executivi si manageri de top ai companiilor locale si multinationale au absolvit cursurile de MBA ale WU Executive Academy din Bucuresti. Participantii la editiile anterioare au provenit in principal din domenii precum financiar-bancar, FMGC, consultanta si IT&C.

Media de varsta s-a situat in jurul a 35 de ani, iar majoritatea cursantilor aveau peste 10 ani de experienta in munca.

Conform publicatiei britanice Financial Times, care a inclus programul de EMBA al WU Executive Academy printre cele mai bune din lume, absolventii scolii de business au, in medie, un salariu de 112.000 de euro pe an.

Urmatorul program MBA al WU Executive Academy va incepe in luna noiembrie a acestui an si are o durata de 14 luni. Cursurile sunt sustinute in limba engleza numai de profesori straini, membri ai unor prestigioase universitati precum Harvard, Thunderbird sau Leeds. Programul se axeaza pe partea practica a unei afaceri, punand accent pe situatia economica actuala si pe o serie de studii de caz. Munca in echipa este, de asemenea, una dintre componentele esentiale ale MBA-ului.

Cursurile se desfasoara part-time (o data pe luna, de joi pana duminica), astfel incat sa nu afecteze programul de munca al managerilor. Programul se desfasoara la Bucuresti, insa sunt incluse si doua sesiuni de cursuri in SUA si in Austria. Diploma de absolvire este acordata de catre Universitatea Economica si de Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business - WU Wien).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri