Cursuri pentru formarea profesionala continua a adultilor in domeniul IT, derulate in Romania

Universitatea Financiar-Bancara (UFB), partener al ACZ Consulting (Romania) si ISIRP (Belgia) in proiectul "BRING IT - Angajati calificati si competitivi intr-o economie bazata pe cunoastere - FPC pentru calificarea de operator introducere, validare si prelucrare date", a organizat recent un workshop dedicat egalitatatii de sanse, inovarii si utilizarii TIC (Tehnologia Informaticii si Comunicatiilor).

La eveniment au participat angajati din societati comerciale private de tip Institutii Financiare Nebancare (IFN) si Societati de Servicii si Investitii Financiare (SSIF), inscrisi in grupul tinta, precum si reprezentanti ai partenerilor implicati in proiect.

In cadrul workshop-ului, 40 cursanti au fost impartiti in doua ateliere, in cadrul carora au avut loc discutii si exercitii practice despre aplicatiile folosite de ei la locul de munca si despre ce se preconizeaza a le fi util in viitor.

Proiectul BRING IT are ca obiectiv adaptabilitatea angajatilor in domeniul operarii introducerii, validarii si prelucrarii de date la noile cerinte de pe piata de profil, din regiunea Bucuresti-Ilfov.

Proiectul va fi derulat pana in 2013 si este cofinantat din Fondul Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane,

Scopul proiectului este imbunatatirea nivelului de competitivitate si a pozitiei la locul de munca, prin cursuri de formare ca operator introducere, validare si prelucrare date.

Acest proiect se inscrie in tendinta europeana de formare profesionala continua, ca urmare a unui plan de actiune internationala privind imbatranirea populatiei. Concluzia principala privind repercusiunile imbatranirii populatiei asupra ocuparii, este ca Europa intra intr-o faza de imbatranire demografica rapida, care afecteaza conditiile de baza pentru functionarea eficienta a pietei muncii.

Fundamentarea politicilor privind imbatranirea trebuie sa se bazeze pe cursul intregii vieti si pe ansamblul societatii. Adaptarea la imbatranirea populatiei priveste persoanele de toate varstele, ceea ce mareste gradul de adecvare a politicilor. Toate generatiile vor trebui sa contribuie la cautarea solutiilor si gasirea mijloacelor de adaptare. Obiectivul trebuie sa fie „o societate pentru toate varstele”.

Politicile si practicile sunt axate pe ceea ce se numeste imbatranire/batranete activa, ce presupune educatia si formarea pe parcursul intregii vieti, retragerea din activitate mai tarziu si mai progresiv, practicarea activitatilor care prezerva capacitatile si sanatatea. Aceasta inseamna si reducerea dependentei, si indeosebi, a costurilor retragerii din activitate si ale ingrijirilor de sanatate.

Prioritatile modernizarii protectiei sociale trebuie sa priveasca garantarea prosperitatii, intr-o societate a carei populatie imbatraneste. Reforma pensiilor va trebui sa se inscrie intr-o politica integrata, incluzand politicile demografice si reformele protectiei sociale si ale pietei muncii. Anumite politici trebuie modificate, pentru a permite „tinerilor seniori” sa se integreze in viata activa si in societate, in general.
Imbatranirea populatiei influenteaza puternic oferta de forta de munca. O serie de masuri devin necesare acum si in perioada imediat urmatoare pentru piata muncii. O astfel de masura este proiectul derulat de UFB, in beneficiul angajatilor din societatile comerciale private de tip IFN si SSIF.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri