Rezultatele reies dintr-un sondaj de opinie derulat in martie 2012 de site-ul de recrutare BestJobs.

Din datele sondajului reiese ca 68% dintre angajatori sustin ca procesul de recrutare este influentat de institutia de invatamant absolvita.

Astfel, nivelul educatiei (69%), calificarea candidatului (56%) si experienta practica in tara (49%) sunt 3 top criterii de filtrare a aplicantilor in cadrul procesului de recrutare. Acestea sunt urmate de referintele/recomandarile (47%) si reputatia institutiilor de invatamant absolvite (45%). Mai putin importante criterii sunt experienta, precum si studiile, dobandita in strainatate (42%).

Cum arata topul specializarilor cautate de angajarilor

1. Facultatile de profil tehnic: automatica si calculatoare, cibernetica, telecomunicatii, inginerie, mecanica si electronica
2. Facultatile de profil lingvistic
3. Facultatile de profil economic

Topul este continuat de catre facultatea de Medicina si Farmacie, Constructii, Instalatii si Transporturi.

Un criteriu foarte important pe care catre tinerii absolventi de liceu ar trebui sa il ia in calcul in alegerea specializarii este oferta locurilor de munca existente, urmarirea evolutiei pe piata muncii fiind necesara in acest proces decizional, sustin specialistii in recrutare.

Citeste si:

"In exterior planul de invatamant urmareste parcursul profesional al absolventului imediat dupa incheierea cursurilor, monitorizand evolutia la nivel global, pentru a evita un eventual dezechilibru intre cerere si oferta de pe piata muncii. In Romania multi tineri urmeaza specializari ce nu sunt cautate de catre angajatori si prea putini aleg profile in care se recruteaza puternic. In prezent, in cei mai multi dintre tinerii fara experienta ce isi gasesc destul de usor un loc de munca sunt studenti sau absolventi de Politehnica", potrivit BestJobs.

Specializarile cele mai afectate de deficitul de personal, si spre care se pot indrepta viitorii studenti, sunt de IT/Telecom, Inginerie si Limbi straine, sustin specialistii BestJobs.

"Absolventii de limbi straine foarte cautate, pe fondul numarului mic de vorbitori, au sanse mari de a obtine un venit ridicat (olandeza, suedeza, finlandeza, ebraica, germana, poloneza, daneza, etc.). O alta categorie de personal unde deficitul inregistrat este ridicat este "sanatatea". Chiar daca universitatile atrag suficienti studenti pe aceste domeniu (Medicina/Farmacie) acestia pleaca din tara dupa finalizarea studiilor. Acest lucru se datoreaza si faptului, ca cel putin pe perioada studiilor si a rezidentiatului, studentii sunt defavorizati din punct de vedere financiar", se mai arata in comunicat.

Mai mult, potrivit site-ului de recrutare, in contextul deficitului de personal de pe piata, orice specializare de profil Tehnic, Medical / Farmaceutic, Lingvistic sau Financiar-Bancar, este de succes pe termen lung.

BestJobs este un serviciul de recrutare si gazduieste in prezent peste 2,1 milioane de CV-uri in baza de date si are peste 70.000 de companii client.