De mai multi ani, companiile din Romania se plang de faptul ca gasesc tot mai greu specialisti pentru diverse industrii si reclama faptul ca scolile profesionale sunt tot mai putine si prea putin adaptate realitatii din economia nationala. Altfel spus, ducem lipsa de specialisti, muncitori bine pregatiti, care sa iasa de pe "bancile" scolilor profesionale gata de a se angaja in unele sectoare de activitate.

Lipsa fortei de munca devine o problema atat de mare in Romania, incat unele firme decid sa-si restranga activitatea locala sau chiar sa se reorienteze spre alte piete din regiune. Scolile de meserii nu reusesc sa produca resurse umane calificate, muncitori calificati pentru industriile care cauta sa recruteze angajati. Liceele teoretice atrag multi elevi ce termina 12 clase fara a avea ulterior posibilitatea de a se integra usor in piata muncii. Necalificati, acestia sunt mai degraba tentati de ajutorul de somaj si de "mirajul" plecarii la munca in strainatate - pe posturi de asemenea necalificate sau la negru / gri, deci pe bani putini si in conditii de munca neplacute si nesigure. Unii dintre ei se califica ulterior la locul de munca, prin ucenicie sau prin inscrierea la anumite scoli private specializate in cursuri de calificare.

Liceele tehnologice produs mecanici auto in serie, in timp ce scolile de arte si meserii au tot mai putini elevi. In anul 2011 se regaseau in scolile profesionale doar 10.000 de elevi. Conform unei analize realizate de Digi24, tara noastra a ajuns sa aiba cateva mii de absolventi de scoli profesionale pe an, de 20 de ori mai putin decat se consemnau in anul 1990. In paralel, se observa ca numarul absolventilor de facultate a depasit 110.000 / an.

Se cauta solutii noi, iar acum se discuta despre examenul de bacalaureat diferentiat. Ministerul Educatiei incearca o noua reforma prin care sa directioneze mai bine absolvetii de liceu. Astfel, acestia ar putea alege intre un examen care sa le permita accesul la universitate si unul care sa ii conduca spre studii post-liceale. Bacalaureatul profesional / tehnologic ar avea ca probe limba romana, limba straina si materia de stiinte.

Pentru accesul la universitate pe segmentul de stiinte si stiinte aplicate, bacalaureatul are drept probe: limba romana, limba straina, matematica, fizica / chimie / biologie si creativitate / aptitudini. Pentru o diploma care sa directioneze tinerii spre invatamantul universitar socio - umanist, probele profil uman sunt limba romana, limba straina, istorie, filosofie / logica / sociologie, creativitate, aptitudini. Ar mai exista o varianta, pentru nivelul universitar vocational: limba romana, limba straina, proba specifica si creativitate.

In prezent, sistemul educational romanesc este destul de slab tinand cont de cunostintele elevilor evaluate la nivel european. Presiunea pentru note ii face pe multi sa se gandeasca la varianta mai "simpla"... sisteme de copiat. Online s-a ajuns la o adevarata industrie a copiatului, cu fel de fel de sfaturi, discutii si chiar dispozitive de copiat precum casti de copiat etc. Cand nu cunosti bine materia si crezi ca sansele de esec sunt maxime, o casca de copiat pare o idee nu arat de rea, ca si sistemele gen cutiuta gsm si card gsm. Casca de copiat si alte astfel de mecanisme pot aduce insa probleme mari copiilor care le utilizeaza. Examenele respective vor fi pierdute, cei prinsi avand si interdictii de a sustine din nou examenele la urmatoarea sesiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri