Cati lideri din jurul vostru ridica vocea in timpul sedintelor pentru a sublinia unele aspecte sau pentru a comunica gravitatea unei situatii? Cati lideri ati remarcat ca au recurs la hiperbole colorate in timpul unei prezentari pentru a face o impresie puternica? Intr-o perioada in care imaginea conteaza, managerii incearca sa fie cat mai carismatici cu putinta, incearca sa atraga atentia asupra lor si asupra business-ului pe care il conduc astfel incat acesta sa fie profitabil, spune Iuliana Manza, responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting.

Dupa cum remarcam si in celelalte articole ale seriei „Leadership: lectii potentiale pentru .... insucces”, stresul transforma adesea punctele foarte ale liderilor in trasaturi negative care duc la esec. Asa cum liderii pot trece de la incredere in fortele prorprii la aroganta, tot astfel pot traversa limita de la bune abilitati sociale la melodrama. In cadrul organizatiilor, melodrama poate fi un factor perturbator deoarece distrage atentia de la performantele oamenilor, afectand capacitatea unui lider de a intelege tot ce se intampla.

Liderii de impact versus liderii melodramatici:

- utilizeaza carisma pentru a implica si motiva oamenii versus utilizeaza un stil care capteaza atentia pentru a determina supunere neindoielnica
- spectacolul ii ajuta la atragerea atentiei externe a mass-media, a analistilor si a potentialilor recruti versus stilul lor mult prea teatral creeaza impresia ca ei sunt subiectul discutiei, ca doar ei sunt in centrul atentiei
- stiu exact cand sa fie sarmanti sau cand sa ofere un discurs elocvent pentru a atinge un obiectiv-cheie versus sunt emfatici in loc sa fie dramatici in mod strategic
- pot sa renunte la acest stil si pot sa asculte si sa invete de la ceilalti versus sunt mereu alerti, in centrul atentiei si reflecteaza rareori la ceea ce doresc sa obtina
(Sursa: „De ce esueaza un CEO”, David L. Dotlich & Peter C. Cairo, Editura Curtea Veche, 2011)

Liderii melodramatici plaseaza actoria mai presus de actiune, fiind mereu concentrati sa capteze atentia celor din jur si uita sa acorde atentia cuvenita si celor din jur. Acestia actioneaza mai mult ca niste vedete si mai putin ca niste manageri.

Cum identificam liderii melodramatici in cadrul organizatiei?

Cuceritori, deschisi si cu abilitati excelente de relationare, liderii melodramatici au tendinta de a pierde din vedere ceea ce este important, fiindu-le specifica lipsa de focus. Acestia vor spune ce le vine in minte pentru a impresiona, motiva sau atrage atentia. Observatiile lor, rezultate ale acestui impuls si a nevoii de a iesi in fata cu orice pret si de a placea, nu sunt cu totul congruente sau coerente, fapt care va crea ceva batai de cap ascultatorilor care intampina probleme „in a pune datele cap la cap”. Astfel, se poate instala o stare de confuzie, oamenilor nefiindu-le clar care sunt prioritatile, stare care va duce la irosirea energiei.

Liderii melodramatici blocheaza evolutia celor din jur. Actiunilor lor nu au ca scop principal acest lucru, insa forta personalitatii lor ii inabuse si ii limiteaza pe ceilalti. Atentia va cadea mereu asupra unui manager melodramatic, in defavoarea celor din jurului lui, care vor simti ca opiniile lor nu sunt importante sau dorite. Subordonatii mai tacuti, mai putin insistenti sunt cei mai afectati de un astfel de comportament intrucat vor fi inhibati de tonul si de prezenta acestui tip de lider. Ei nu vor simti imboldul de a-si asuma riscuri, de a lua cuvantul in cadrul sedintelor sau de a se dezvolta ei insisi ca lideri. Echipele liderilor melodramatici sunt formate din oameni conservatori, care se conformeaza, care functioneaza bine in spatele scenei si care nu indraznesc sa aspire la lumina reflectoarelor.

Pe de alta parte, exista si situatia in care echipa unui lider melodramatic va imprumuta din stilul melodramatic al managerului si caracteristica acesteia va fi teatralitatea. Care sunt dezavantajele unei astfel de structuri? Toata lumea va vorbi in acelasi timp, incercand sa-i depaseasca pe ceilalti in argumente, insa dintre actiuni putine se vor realiza.

Liderii melodramatici incep fiecare proiect in forta, setand celor din jur asteptari foarte mari. Cu abilitati sociale bune, fac o impresie deosebita la prima vedere si sunt rapid promovati. Isi aduna in jurul lor cativa discipoli pe care ii cuceresc prin stilul lor si le ofera certitudinea ca fac parte din echipa castigatoare. Insa, la un moment dat, asteptarile celor din echipa sunt spulberate deoarece liderii melodramatici nu reusesc sa-si respecte angajamentele. Ei pot vorbi fara oprire de proiectele lor marete, de cum anul viitor ca fi un an record ce va aduce bonusuri mari sau isi impresioneaza audienta cu analize fascinante, insa foarte rar isi respecta promisiunile si proiectiile. Oamenii isi pierd increderea in acest lideri, simtind ca au fost dusi in eroare.

Cum atenuam impactul negativ al acestui factor perturbator?

Liderii nu trebuie sa isi schimbe personalitatea pentru a elimina efectele negative ale melodramei, ci ar trebui sa-si adapteze stilul de conducere, fiind mai mult o chestiune de reducere a volumului. Recunoasterea si constientizarea acestui comportament distructiv sunt primii pasi. Apoi, ei ar trebui sa reflecteze de doua ori inainte de a spune ceva, sa ofere in mod constient ocazia celor din jur de a fi intrerupti, de a pune intrebari si de a-i provoca. Este recomandabil ca liderii melodramatici sa-si faca timp pentru a reflecta si pentru a-i asculta pe ceilalti. In aceeasi masura, trebuie sa acorde atentie reactiilor referitoare la impactul lor asupra celorlalti. Totodata, liderii melodramatici ar trebui sa identifice circumstantele care ii fac sa depaseasca limita melodramei. Pe masura ce vor fi tot mai constienti de comportamentul lor, vor putea urmari catalizatorii acestui reflex.

Intr-o lume dominata de mass-media, de perpetua urmarire a senzationalului si a imaginilor si declaratiilor cu impact puternic, socant, lume care a inglobat si a supus acelorasi reguli chiar si mediul de afaceri, liderul melodramatic este inca foarte des intalnit. Valoarea lui poate fi diminuata atunci cand spectacolul este folosit selectiv si cu intelepciune.

Iuliana Manza este responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting, partener autorizat al Hogan Assessment Systems in Romania si Republica Moldova. In exclusivitate pentru wall-street.ro, semneaza articole publicate in sectiunea Cariere.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
De ce sufera antreprenorii de lipsa timpului?
Setari Cookie-uri