Iti doresti perfectiunea in tot ceea ce faci? Stii tot timpul cum arata agenda ta in ziua urmatoare? Impulsivitatea iti este un concept strain? Dincolo de orice recomandari sau experiente, regulile si procedurile sunt cele mai importante pentru tine? Sau dimpotriva pentru tine doar lucrurile spontane au sens? Agenda ta se poate modifica de la o ora la alta si te simti agasat si plictisit de activitatile repetitive?
Cum este definit acest punct comun?

Prudenta este scala din Profilul de Personalitate Hogan care reflecta controlul de sine si meticulozitatea.

Prudenta ofera o imagine in ceea ce priveste gradul in care o persoana este inclinata spre detalii, daca respecta regulile si cat de organizata este sau, dimpotriva, spontana, flexibila si receptiva la schimbare. Prudenta arata si masura in care o persoana este constiincioasa si de incredere. Tot prudenta este cea care da vizibilitate celor care au abilitati sociale foarte bune, si care stiu cum sa faca o prima impresie buna.

Care este legatura dintre personalitate si reputatie?

Care este reputatia unei persoane cu scor mare pe scala Prudenta?

Scorurile ridicate indica o persoana organizata, predictibila, directa, care respecta regulile si procedurile si este usor de supravegheat. Pare o persoana de incredere, un om al faptelor, meticuloasa si muncitoare. Isi planifica foarte bine munca si activitatile, anticipand un volum crescut de munca.

Pe de alta parte, implicatiile negative ale unui scor mare pe aceasta scala denota o persoana rigida, formala, inflexibila, rezistenta la schimbare, cu o puternica tendinta de supra-control, cu abilitati de delegare mai slabe. In general, astfel de persoane aflate in pozitii de conducere practica micro-managementul, pierzand viziunea de ansamblu asupra lucrurilor.

Cum este din punct de vedere reputational o persoana cu scor mic?

Scorurile scazute indica impulsivitate si flexibilitate. Manifesta deschidere si au o buna capacitate de adaptare la schimbare. Sunt persoane care tind sa se opuna regulilor si supravegherii atente; oricum, aceste persoane pot fi privite ca fiind nonconformiste, spontane si chiar uneori creative. Totodata, sunt mai dispuse sa isi asume riscuri, sa incerce lucruri noi si sa mearga pe cai nebatatorite inca. Sunt confortabili cu ambiguitatea si cu lipsa de structura care se poate regasi in organizatii.

Pe de alta parte, un scor mic indica si un slab planificator, neatent la detalii, impulsiv, mai putin organizat, mai greu de supervizat. Aceste persoane tind sa se plictiseasca mult mai usor mai ales daca au activitati de indeplinit care implica multe detalii si sunt chestiuni recurente, simt mereu nevoia de a face si de a incerca lucruri noi.

Cand apar deraierile manageriale?

Daca vorbim de persoane aflate in pozitii de management, implicatiile negative ale scorurilor ridicate, dar si ale celor scazute sunt de luat in seama intrucat pot conduce managerii respectivi spre esec.

Scorurile ridicate pe scala Prudenta ii transforma pe manageri in lideri perfectionisti, care nu pot delega sarcini celorlalti, pun forma inaintea continutului si stilul inaintea substantei, acorda o atentie sporita proceselor, pierzandu-si capacitatea de a colabora cu oamenii in activitati cu adevarat importante pentru companie, obsedati de detalii, nu vad tendintele generale si schimbarile din mediu care pot afecta afacerea.

La cealalta extrema, a scorurile joase, se afla liderii manipulativi care nu acorda suficient timp pentru a se apropia de ceilalti, se eschiveaza de la recunoasterea greselilor, pentru ei totul pare a fi o provocare si le place sa starneasca spiritele si sa schimbe chiar si politicile care tocmai au fost instituite, se plictisesc cu usurinta. Oamenii pun la indoiala angajamentele si proiectele pe care liderii manipulativi le-au initiat deoarece acest tip de lideri lanseaza multe proiecte noi si interesante, isi ofera sprijinul pentru diverse initiative, insa sustinerea lor este de scurta durata.

Cum putem atenua efectele negative ale acestui factor perturbator in management? Totul porneste de la auto-contientizarea propriului comportament. Daca vor sti unde gresesc, atunci vor fi capabili prin exercitii repetate sa-si indrepte propriul comportament. O evaluarea de personalitate este foarte utila in acest demers intrucat poate constitui cadrul perfect pentru auto-constientizare.


Iuliana Manza (foto) este responsabil de comunicare in cadrul Hart Consulting, partener autorizat al Hogan Assessment Systems in Romania si Republica Moldova. In exclusivitate pentru wall-street.ro, semneaza articole publicate in sectiunea Cariere.

Hart Consulting ofera servicii de consultanta in arii precum: selectie (ROI, studii de benchmark intern, evaluari de personalitate si de abilitati), programe de evaluare si dezvoltare la nivel individual si de echipa (profile de leadership Hogan Assessment, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizationale, coaching, seminarii pe tematici de HR.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri