La inceputul unui an se cuvine sa vorbim despre succesele avute si sa ne gandim la realizarile noastre viitoare. Nu cunosc prea multi oameni – dintre cei cu care lucrez, sute de profesionisti din mari organizatii sau prieteni – care sa faca acest lucru structurat, cu “creionul pe hartie”. Exercitiul nu e greu, dar ne face sa trecem in revista si esecurile sau nereusitele. Ori cu acestea nu ne impacam prea usor.

Abilitati emotionale utile la inceput de an

Domeniul inteligentei emotionale si al capabilitatilor emotionale contine, pe langa constienta de sine, constienta sociala sau auto-reglarea si un set de abilitati numite auto-motivare. Cea din urma nu este determinanta doar in procesul de mobilizare pentru a avea succes si a ne urmari telurile personale si profesionale. Auto-motivarea ne face convingatori, mai eficienti in comunicare (mai ales atunci cand ne blocam in conflicte si neintelegeri), co-echipieri mai buni.

Ce legatura are auto-motivarea cu inceputul lui 2014? Si mai ales ce legatura are cu esecul? Auto-motivarea se defineste prin dorinta de realizare, initiativa, angajament si optimism. Iar acestea sunt uneori subminate de modul in care ne raportam la esec, la nereusite, la obiective stabilite si neatinse, teluri “abandonate” pe parcurs si lipsa de progres in unele domenii.

Asadar, o investitie buna de inceput de an pentru fiecare dintre noi ar fi sa ne ocupam putin de auto-motivare.

Progresul arata ca o serie de esecuri

Afirmatia pare un cliseu dar cum se face ca, cel mai adesea, esecul nu ne motiveaza ci ne blocheaza, ne face sa pierdem energie, sa ne mobilizam mai greu sau deloc, sa ezitam sau chiar sa evitam unele probleme? Eu cred ca esecul poate crea un cerc vicios sau unul virtuos – iar “macazul” dintre vicios si virtuos se poate schimba usor.

Cercul vicios al esecului arata asa. Am un obiectiv in minte, trec la actiune cum ma pricep mai bine, masor primele rezultate si nu arata bine, ajustez ceva si noile rezultate nu sunt bune, probabil mai fac asta de cateva ori, depinde de cat de perseverent sunt, apoi analizez si spun “nu se poate” (circumstantele sau eu insumi nu suntem “potriviti” pentru succes). Apoi abandonez. Sunt mari sanse ca urmatorul obiectiv catre care ma indrept sa “sufere” de viziunea de imposibilitate cu care am ramas de la cel anterior – deci reactie in lant. Adica imi setez noile obiective pornind de la ideea ca nu am putut in alte circumstante, devin mai precaut, temator.

Asadar, circuitul vicios al esecului este: tel – actiune- rezultate proaste – ajustari – alte rezultate proaste – analiza – abandon. Cam asa arata eforturile noastre de a ne intelege cu un sef dificil – incercam o vreme, ne straduim sa ne facem intelesi, apoi in cele din urma abandonam sau chiar dezertam (ne dam demisia).

Nu foarte diferit este modul prin care uneori actionam in vanzari – ne lovim de cateva NU-uri categorice, adaugam la asta ceea ce stim despre criza si conditiile pietei si pentru ca nu ne da mana sa abandonam total, punem presiune pe preturi, oferim discount-uri substantiale ca sa reusim sa vindem cat de cat (desi altii vand la preturi mai mari). Reusim sa vindem, pana la urma, dar cifra de afaceri e mai mica.

Ca in orice cerc vicios, inlantuirea pasilor pare sa duca de fiecare data la acelasi rezultat – fireste, total nesatisfacator pentru noi. Ca sa facem fata insatisfactiei, reducem pretentiile data viitoare. Recunoasteti, poate, momentele de resemnare sau pe cele cand spunem “nu mai am asteptari de la X”.

Numai ca in cercul vicios al esecului, interventia asupra oricaruia dintre pasi il poate transforma intr-un cerc virtuos. Acesta nu numai ca duce la succes, dar, spre deosebire de cercul vicios, se transforma intr-o spirala a cresterii: la final, reusita te salta la nivelul urmator de experienta si invatare si noul tel este abordat cu forte noi, perspective mai puternice.

Ceea ce ar trebui sa stim despre cercurile acestea doua este ca nu exista unul fara celalalt – cercul virtuos se naste, ca pasarea Phoenix, din cercul vicios. Adica nu poti intra in cercul virtuos pana cand nu ai facut “o tura” prin curtea fratelui sau.

De la esec la succes

Cum intervii asupra cercului vicios ca sa il tranformi in cerc virtuos? Incepi prin a constientiza in ce mod esecul sau greutatile iti afecteaza nu numai dorinta de realizare, ci chiar si perspectiva asupra provocarii sau telului. Ceea ce ieri era un obiectiv, azi aproape ca iti pare o utopie. Ceea ce iti doresti devine in mintea ta imposibil. Pai, cu viziunea asta vrei tu sa gasesti solutii sau abordari noi?

Asadar, cercul virtuos incepe sa se nasca prin constientizarea sentimentelor pe care le ai despre esec, a felului in care acestea iti afecteaza performanta. Perspectiva poate schimba totul – uitati-va cat de plini de resurse, idei si energie suntem atunci cand nu ne-am lovit de greutati si nu ne-am confruntat cu esecuri repetate.

Ca fiinte umane, ne-am demonstrat noua insine adesea ca putem sa trecem de greutati, sa gasim solutii nebanuite, sa rasturnam favorabil situatii aparent imposibile. Si atunci, de ce nu facem asta de fiecare data? Pentru ca, e clar, ne sta in putere sa o facem!

Fii atent la felul in care te simti si nu lasa resemnarea, dezamagirea sau sentimentul de infrangere sa dicteze cat succes vei avea data viitoare:

• reconecteaza-te cu succesele proprii,
• alimenteaza-te de la sursa de inspiratie care a zamislit telul initial,
• consulta-te cu cei care cred in tine si care te-au mai vazut repurtand victorii,
• gaseste solutii care au functionat alta data si adapteaza-le,
• fii in continua miscare in loc sa ramai blocat.

Bucura-te de esec si de cercul vicios – fara el nu se poate naste progresul.

Iata ce iti propun: fa o lista cu cele mai indragite trei esecuri ale tale din anul care a trecut. Nu conteaza daca sunt personale sau profesionale, mici sau mai mari. Asterne-le pe hartie si gaseste la fiecare mugurii aceia care te vor duce catre succesul viitor, acele elemente care contin deja saltul catre cercul tau virtuos.

Daca nu prea stii ce sa cauti, iata aici o lista orientativa:
• esecul ti-a scos la iveala o serie de bariere pe care nu le banuiai; acum le vezi, poti planui in functie de ele;
• cata vreme ai incercat sa atingi telul, ai pus la bataie resurse ale tale sau ale echipei pe care nici nu le banuiai (uraa, ele exista!!);
• confruntat cu esecul, silit sa nu treci de o anumita etapa, ai inceput sa te uiti in jur si ti-au aparut oportunitati si aliati noi;
• ai invatat cateva lectii – inclusiv de rezistenta si perseverenta – deci tu, cel de-acum, esti oricum mai puternic;
• esecul nu inseamna si regres – uita-te la ceea ce ai reusit sa mentii chiar si in clipele de nereusita (ex: bune relatii, bunul renume, aprecierea clientilor, etc).

Sunt convinsa ca, daca vei face acest exercitiu, vei zambi mai mult, vei fi mai increzator si vei castiga orizonturi noi pentru provocarile din 2014. La multi ani!

Diana Maria Voicu este in prezent trainer si consultant de resurse umane in cadrul echipei MMM Consulting, ocupandu-se adesea cu arhitectura programelor de invatare individuale si organizationale. In cariera sa a fost jurnalist, om de marketing si manager. Este o pasionata a dezvoltarii personale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri