Salarii la plic: procentul romanilor platiti äla negruö este urias

Romania are un procent ridicat de angajati cu "remuneratie partiala in plic", 7 la suta, fata de media Uniunii Europene, care este de trei la suta, cel mai mare procent - 11 la suta - fiind inregistrat in Letonia, potrivit Eurobarometrului publicat luni.

Aproximativ unul din zece europeni (11 la suta) admite ca, in anul precedent, a cumparat bunuri sau servicii care implica munca la negru, in timp ce patru la suta recunosc ca ei insisi au fost platiti "la negru", in schimbul unei munci fara forme legale.

In plus, unul din 30 (3 la suta) a fost platit partial in numerar de catre angajatorul sau - "remuneratie in plic", conform aceluiasi Eurobarometru.
"Acestea sunt cateva dintre constatarile unui sondaj Eurobarometru, care arata ca munca la negru continua sa fie larg raspandita in Europa, desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta", precizeaza CE, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Potrivit Eurobarometrului, Romania face parte dintre statele membre cu procent ridicat de "angajati cu remuneratie in plic", fiind inregistrat un procent mult mai mare decat media inregistrata in UE.

Astfel, sapte la suta dintre romani au recunoscut ca primesc o parte din remuneratie "in plic", fata de media UE de trei la suta.

Citeste si:
Inspectia Muncii va activita alert pe teren impotriva muncii la negru
Ministrul Muncii: Inspectia...

"Cel ma ridicat procent este in Letonia - 11 la suta -, insa aceasta este tara in care a fost inregistrata si cea mai importanta descrestere a numarului acestor angajati (16 la suta)", se mai arata in sondajul publicat luni.

Conform Eurobarometrului efectuat in cele 28 de state membre, 60 la suta dintre respondeti indica faptul ca preturile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achizitionarea de bunuri sau servicii care implica munca "la negru", iar 22 la suta mentioneaza ca au facut-o ca favoruri pentru prieteni.

Sursa foto: Bani plic, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Cariere »Setari Cookie-uri