Avantajele folosirii perioadei de proba in raporturile de munca

In raporturile de munca, un instrument important si util in acelasi timp, atat pentru angajator cat si pentru angajat, il reprezinta perioada de proba. Aceasta reprezinta o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale si personale ale salariatului, cu scopul de a aprecia capacitatea acestuia de a ocupa postul respectiv.

Deoarece, in anumite situatii, nu este suficienta doar o evaluare prealabila angajarii, in functie de nivelul de specializare al postului si de nivelul ierarhic al acestuia fiind nevoie de mult mai mult timp pentru a verifica aptitudinile profesionale ale candidatului, legislatia da posibilitatea angajatorului de a efectua aceasta verificare pe durata executarii contractului de munca.

Potrivit art. 17, alin. (3), lit. n) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, anterior incheierii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii cu privire la durata perioadei de proba. Aceasta obligatie de informare se considera a fi indeplinita, la momentul semnarii contractului, astfel cum prevede art. 17, alin. (2). Durata perioadei de proba, conform art. 17, alin. (4) din Codul muncii republicat, reprezinta un element care trebuie sa se regaseasca in cuprinsul contractului individual de munca.

Trebuie mentionat si faptul ca perioada de proba reprezinta un element de negociere intre parti. Angajatul si angajatorul pot negocia durata perioadei de proba, tinand insa cont de limitele legale.

Desi, la o prima vedere, perioada de proba pare a fi doar in favoarea angajatorului, exista totusi si beneficii pentru salariat. Cand vine vorba de a include in contract o perioada de proba, angajatii sunt reticenti, considerand ca nu au siguranta continuarii raporturilor de munca la sfarsitul acestei perioade. Pe de alta parte, nici angajatorul nu poate avea aceasta siguranta, angajatul putand sa identifice alte locuri de munca mai avantajoase si sa renunte la raporturile de munca existente.

Citeste si:
Românii vor avea 15 zile libere legale în 2021
Românii vor avea 15 zile...

Un avantaj, atat pentru angajator, cat si pentru salariat, il reprezinta faptul ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, astfel cum prevede art. 31, alin. (3) din Codul muncii republicat. Aceasta modalitate de incetare a raporturilor de munca reprezinta un caz special, legiuitorul dorind sa ofere partilor posibilitatea ca, doar in baza unei notificari, nemotivate, sa inceteze contractul de munca, asigurand astfel o mai mare flexibilitate in planul raporturilor de munca. Notificarea se face in scris, prin aducere la cunostinta.

Asa cum am mentionat, perioada de proba este avantajoasa pentru angajator pentru ca poate verifica daca angajatul este potrivit pentru ocuparea postului, insa este avantajoasa si pentru angajat in cazul in care nu se identifica cu cerintele postului sau nu se adapteaza mediului organizational al angajatorului.

Potrivit art. 31, alin. (4) din Codul muncii, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca. In plus, pentru salariat, astfel cum prevede art. 32, alin. (3) din Legea nr. 53/2003, perioada de proba constituie vechime in munca.

Material realizat de Andreea Paun, Payroll Supervisor Accace

Citeste si:
36% dintre angajați cred că își vor relua activitatea la birou în 2021
Sondaj: 36% dintre angajați...

Sursa foto: Accace

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri