In era 2.0, regulile jocului s-au schimbat mult pentru cei care isi cauta un nou job. Daca pana acum cativa ani era de ajuns sa ai un CV pe cele mai populare sait-uri de joburi, cu preponderenta in ultimii doi ani atentia angajatorilor s-a mutat masiv catre Linkedin. Initial, pe LinkedIn isi faceau cont profesionistii cu mai mult de 10-15 ani experienta si in general cei care erau la nivel de middle si top management. Treptat insa, din ce in ce mai multi specialisti, tineri si chiar studenti au inceput sa isi deschida conturi, site-ul definindu-se ca fiind unul de "networking profesional". Iata principalele motive pentru care trebuie sa ai un cont LinkedIn in Romania anului 2014.

Pentru a te face vizibil angajatorilor

Majoritatea recrutorilor cauta candidati pe aceasta retea, la paritate cu toate celelalte sait-uri de joburi consacrate. De multe ori recrutorii nici nu mai posteaza joburile pe alte saituri, ci doar pe LinkedIn, spune Elena Popa consilier de cariera pentru www.cvdesigners.ro.

Ultimele statistici de la inceputul acestui an aratau ca in Romania exista deja aproximativ 1.3 milioane utilizatori LinkedIn. Insa, pentru a fi cu adevarat vizibil, nu este de ajuns doar sa ai un cont pe LinkedIn, ci TREBUIE sa ai o retea de cel putin 200-300 de conexiuni (psst, ocupa-te ca macar un sfert din cei cu care esti conectat sa fie recrutori sau manageri din domeniul tau de interes). In plus, pentru sporirea vizibilitatii este de dorit sa fii activ pe grupurile de specialitate, unde te poti face remarcat prin postarea de articole interesante din domeniu sau prin comentarii pertinente la alte articole, respectiv prin participarea la discutiile initiate de alti membri ai grupului.

Pentru a-i cunoaste pe cei care te vor intervieva

Fie ca ai aplicat la un job direct postat pe LinkedIn, fie ai trimis CV-ul pe unul din sait-urile consacrate, este intotdeauna bine sa cunosti cate ceva despre persoana cu care vei tine interviul. LinkedIn este locul cel mai bun unde poti afla informatii relevante si pretioase, care te vor ajuta sa relationezi mai bine la interviu cu persoanele respective. De exemplu, poti sa descoperi ca ai fost la acelasi liceu sau la aceeasi facultate cu viitorul tau manager sau recrutor ori poate ca sunteti din acelasi oras sau ca aveti aceleasi hobby-uri. Atunci cand intr-un interviu poti sa abordezi subiecte din aria personala, discutia si atmosfera devin mult mai calde si mai ne-formale, decat daca discutati despre vremea rece de afara.

Pentru a gasi pe cineva din cercul tau de cunoscuti care a lucrat sau lucreaza in companiile vizate de tine

Cred ca este inutil sa mai explic cat de important este sa ai o informatie din interiorul companiei unde vrei un job si cum o singura simpla informatie te poate propulsa in topul listei de candidati preferati ai viitorului tau sef.

Pentru ati crea o retea profesionala care sa te ajute in actuala slujba sau in cele viitoare

Prin LinkedIn poti gasi oportunitati noi de afaceri, informatii si articole utile din domeniul tau, poti afla printre primii despre o anume inovatie de aplicat in jobul tau, poti gasi firme pe care nu le stiai, furnizori noi, poti afla al doilea despre o anume noutate din domeniul tau, etc.
Iata pe scurt de ce TREBUIE sa ai un cont pe Linkedin. Daca te-am convins sa iti faci cont pe LinkedIn, nu uita sa imi trimiti o cerere de conectare la reteaua ta profesionala!

Elena Popa este senior recruiter la o companie de recrutare cu activitate si pe piata locala, are opt ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.

De asemenea, ea este consilier de cariera pentru www.cvdesigners.ro

Sursa foto: Retea LinkedIn, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri