Rata locurilor de munca vancate a ajuns in primul trimestru la 0,9% dupa o crestere cu 0,24 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut, iar numarul de locuri de munca vacanta a ajuns la 32.000, cele mai multe fiind in activitati de servicii si administratie publice, conform datelor INS.

Fata de trimestrul anterior, cresterea ratei locurilor de munca vacante a fost mai mare cu 0,16 puncte procentuale. "Numarul locurilor de munca vacante a fost de 38.200, in crestere cu 6.800 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2013, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 10.200", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncã vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,64%) si administratia publica (2,55%), iar cele mai mici s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%), respectiv in cele hoteluri si restaurante (0,30%).

In industria prelucratoare s-a concentrat circa 28% (10.800 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6.200 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 4.600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.500 locuri vacante in invatamant", se mai spune in comunicat.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si in tranzactii imobiliare. Cea mai mare cerere din partea angajatorilor a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate (12.000 locuri vacante), de muncitori necalificati (5.400 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente (5.000 locuri).

Citeste si:
Jianu: Trebuie să facem tot ceea ce este posibil să păstrăm...
Florin Jianu: Trebuie să...

Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, rata locurilor de munca vacante a consemnat un avans in majoritatea activitatilor economice, cel mai accentuat fiind in alte activitati de servicii (+2,25 puncte procentuale), respectiv in administratia publica (+1,03 puncte), iar la polul opus, cu cea mai importanta diminuare s-au aflat activitatile de distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,62 puncte).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Meserie de viitor: cât poate să câștige un inginer cu experiență în România
Setari Cookie-uri