Companiile de pe piata locala au trecut peste momentul crizei economice si se uita optimiste spre viitor, cu planuri de business marete. Insa pentru indeplinirea noilor obiective, acestea au nevoie de oameni cu competente noi, pe care ii "vaneaza" din piata cu ajutorul headhunterilor. Dana Noujeim, managing partner in cadrul companiei de executive search Alexander Hughes, a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre provocarile pietei de executive search in 2015.

"Dupa o lunga perioada de restrictii la care au fost supuse in perioada crizei economice, companiile si-au redesenat structurile interne, iar majoritatea au reevaluat rolurile si competentele existente. Obiectivele de business incep sa fie din ce in ce mai ambitioase, ceea ce duce la dorinta de atragere in pozitii-cheie a unor profesionisti care sa contribuie semnificativ la strategia de atingere a acestor obiective. Precauti inca la costuri, liderii de business din companii inainteaza cu pasi mici catre firmele de executive search, in incercarea de a evalua din nou trenduri de piata, profesionisti si parteneri pentru un nou ciclu de dezvoltare", a declarat pentru wall-street.ro Dana Noujeim, specialist in resurse umane, cu o cariera de peste 20 de ani in headhunting, numita recent in functia de managing partner in cadrul companiei de executive search Alexander Hughes.

Potrivit acesteia, la momentul actual, schimbarile apar in cadrul companiilor in principal din nevoia acestora de a face trecerea de la anii de criza economica, cu atentia indreptata pe scaderea costurilor operationale si eficientizarea proceselor, la anii urmatori in care sunt prognozate cresteri economice si trebuie schimbata abordarea de piata.

Ne uitam din nou catre oameni cu apetit pentru crestere, e nevoie de idei noi, de experienta, de puterea si stiinta de a face lucrurile sa se intample acolo unde este nevoie si in modul potrivit.

Calitati cautate la angajare: adaptabilitate si rezistenta la situatii incerte

Principalele domenii in care se cauta manageri sunt in prezent productie industriala, servicii financiare, FMCG.

"Abilitatile cautate cel mai frecvent sunt: adaptabilitatea, capacitatea de a lucra bine in situatii incerte, abilitatea de a comunica eficient, dar si de a asculta angajatii de la toate nivelurile organizatiei, gandirea inovatoare / out of the box, fermitatea, atentia in asumarea riscurilor. Dincolo de acestea, fiecare proiect creioneaza portretul managerului dorit in functie de nevoile specifice ale organizatiei si companiei respective", a explicat Dana Noujeim.

Pe langa acestea, specialistul in headhunting a adaugat ca fiecare proiect de recrutare are particularitati si cerinte speciale, importanta fiind identificarea, atragerea si aducerea omului potrivit, la timpul potrivit, in compania care il cauta.

"Desigur, exista si situatii mai speciale – de exemplu in domenii de nisa, in care exista foarte putini candidati specializati, sau cazuri in care este nevoie de candidati cu un anumit profil de cariera, foarte specific", a precizat Noujeim.

Desi cautati, managerii trebuie sa stie ca din piata au disparut salariile “extravagante” din vremurile bune, in prezent, pachetele salariale din marile companii fiind intr-o oarecare masura aliniate, cu unele diferente in componentele variabile si alte beneficii.

Pe de alta parte, managerii care isi schimba joburile isi doresc un angajator cu a carui cultura organizationala sa rezoneze, la care sa se adauge o strategie de succes in care isi doresc un rol activ, provocari pe care sa le infrunte si libertate de miscare si decizie.

La acestea se adauga si posibilitatea de a accesa pozitii mai inalte, mai complexe sau cu o mai mare amploare si tabloul este aproape complet

Dana Noujeim sustine ca o alta particularitate sesizata prin intermediul activitatii de head hunting sunt plecarile voluntare din companii, respectiv profesionisti respectati in bransa lor care decid sa iasa din sfera corporatista si se indreapta catre antreprenoriat. De asemenea, vedem manageri care isi doresc “desprinderea” de firme in care au lucrat ani de zile, dar in a caror schimbare de cultura nu se mai regasesc, si care tind sa se indrepte catre companii mai mici, dar agile si inovatoare.

Alexander Hughes activeaza in 46 de tari, iar in Romania este prezenta din 1996, cu servicii de executive search in 10 sectoare (industrie, tehnologie, FMCG, servicii profesionale, telecomunicatii, pharma, inginerie, constructii, media, servicii financiare).

Dana Noujeim face parte din echipa Alexander Hughes din 2008, avand functia de business development director, si si-a adus aportul in dezvoltarea companiei pe piata locala si in implementarea proiectelor complexe de executive search.

Sursa foto: Recrutare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri