Un numar de 450 de studenti din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au efectuat stagii de practica cu durata de trei saptamani in 94 de organizatii, in cadrul unui proiect POSDRU.

Proiectul „Cresterea oportunitatilor de ocupabilitate prin practica de succes (PRACT-IT)” a fost realizat de Universitate in parteneriat cu Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere in domeniul IT la nivel national.

Proiectul a fost initiat in vara anului trecut si a avut valoarea totala de peste 490.000 de euro.

Programul PRACT-IT s-a adresat studentilor din anii I si II ai Universitatii Babes-Bolyai, din cadrul specializarilor informatica, informatica economica, contabilitate si informatica de gestiune, marketing, matematica si informatica, economie si afaceri internationale, statistica si previziune economica, economie generala.

Obiectivul stagiului de practica a fost imbunatatirea competentelor si aptitudinilor profesionale ale studentilor, in vederea cresterii capacitatii acestora de a se incadra cu succes si in mod sustenabil pe piata muncii.

Organizatiile in care studentii au desfasurat stagiile de practica sunt majoritatea membre ale Clusterului IT. Printre acestea se numara: Accesa IT Consulting, Altom Consulting, Alfa Software, ArtSoft Consult, ARXIA, Cloud Troopers, FORTECH, Imprezzio Global, ISDC, LightSoft, NetBrinel, OptimaGroup, PitechApps, Recognos si TecknoWorks.

La proiect au participat si organizatii catalizator din cadrul Clusterului, cum ar fi ARIES si Cluj Hub sau universitati membre, precum Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”. Printre organizatiile partenere din afara clusterului se numara: Banca Romana de Dezvoltare Centrul Regional Cluj, Banca Transilvania, Steelcase Romania si Yonder Romania.

„Am initiat acest proiect din dorinta de a veni in intampinarea unei nevoi reale a pietei muncii din Cluj. Industria de IT din orasul nostru are nevoie de oameni cu pregatire in domeniu, persoane tinere, dornice de afirmare in plan profesional. Am dorit sa cream o mai buna cunoastere in randul studentilor a oportunitatilor de cariera care exista in domeniul nostru de activitate si, in acelasi timp, sa ridicam o punte intre cei care doresc sa porneasca pe acest drum si potentialii angajatori. Programul nostru, consider, a fost unul de succes si dorim, impreuna cu Facultatea de Matematica si Informatica a UBB, sa il continuam cat mai curand posibil”, a declarat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Asociatiei Cluj IT Cluster.

In proiect s-au inscris 573 de studenti, dintre care au fost selectati 450 pentru a participa la toate activitatile, prin intermediul unui portal online de matchmaking prin care studentii au depus CV-uri si scrisori de intentie adresate organizatiilor partenere. Acestea din urma si-au prezentat oferta de practica tot pe site-ul respectiv.

Subventia acordata fiecarui student implicat in proiect a fost de 1.144 de lei, dintre care 1.044 de lei au fost oferiti de catre UBB, iar 100 de lei de catre Cluj IT Cluster.

Stagiile de practica, au avut o durata de 15 zile, cu program de 6 ore pe zi, sub indrumarea directa a zeci de tutori din cadrul organizatiilor participante si sub monitorizarea cadrelor didactice supervizoare. Activitatile derulate au inclus evaluari individuale psihoprofesionale, activitati de informare cu privire la metodologiile prin care se face angajarea si workshop-uri interactive de consiliere profesionala.

In cadrul proiectului a fost de asemenea organizat un concurs, in care au fost acordate 155 de premii, fiecare in valoare de 2.480 de lei.

“Prin intermediul acestui proiect am reusit sa aducem mai aproape mediul universitar de cel al industriei IT, lucru benefic pentru ambele parti implicate. De asemenea, crearea unui cadru pentru desfasurarea practicii de specialitate, alaturi de serviciile de informare si consiliere oferite, reprezinta un bun start in tranzitia studentilor catre piata muncii dupa finalizarea studiilor. Succesul proiectului nostru se datoreaza tuturor actorilor implicati, ceea ce ne incurajeaza sa continuam acest parteneriat si pe viitor”, a spus Conf. univ. dr. Anca Andreica, Facultatea de Matematica si Informatica, managerul proiectului.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintatǎ in octombrie 2012, avand ca membri 36 de companii de IT, 5 institutii de invatamant superior si de cercetare - Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj Napoca si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca, precum si 7 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Sursa foto: intership, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri