In 2014 rata absenteismului in Romania a fost de 2,4%,potrivit studiului PwC Saratoga.

Lipsa angajatilor de la locul de munca s-a tradus intr-un cost de 703 euro per angajat la nivelul pietei generale. Cele mai mici costuri s-au inregistrat retail, respectiv 440 euro pe an per angajat, in timp ce in sectorul farmaceutic s-a ridicat la 1.132 euro per angajat, proportional cu remuneratia medie a personalului din fiecare sector.

„Rata absenteismului din Romania, care include absentele nemotivate, cat si pe cele din motive medicale, este similara cu cea din tarile din regiune. Cu toate acestea, absenteismul continua sa genereze costuri semnificative pentru organizatii. In acest context, devine din ce in ce mai importanta explorarea de catre angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane (de exemplu, prin studii periodice de satisfactie a angajatilor), precum si prin dezvoltarea de programe tinite de combatere a absenteismului (de exemplu, programe de motivare sau programe care vizeaza starea de sanatate a angajatilor”, a declarat Horatiu Cocheci, senior manager, PwC Romania.

Citeste si:

Rentabilitatea capitalului uman (exprimata prin numarul de unitati monetare generate de un angajat pentru fiecare unitate monetara investita de companie in remuneratia sa) se mentine la acelasi nivel cu cel din anul precedent (1,30).

Cu toate acestea, studiul reflecta o crestere a rentabilitatii in sectoarele retail si productie industriala, pe fondul unei performante financiare mai bune a companiilor participante (i.e. cresterea veniturilor). Pe de alta parte, sectoarele bancar si farmaceutic s-au confruntat cu o scadere a rentabilitatii fortei de munca, pe fondul unei cresteri mai accelerate a costurilor in raport cu veniturile.

Studiul PwC Saratoga Romania 2015 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 64 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceuticã, productie industriala, retail, banci si leasing financiar).

Sursa foto: Valery Sidelnykov, Shutterstock