Vorbim despre si aplicam tot mai mult practici globale in lucrul cu oamenii, ceea ce aduce beneficii si angajatilor, si companiilor, doar ca aceste beneficii apar atunci cand invatam sa le adaptam prin intelegerea diferentelor culturale.

Acum cativa ani, in primele mele zile de lucru in Cehia, ca specialist in resurse umane, am spus despre primul candidat pe care l-am vazut ca are competentele pe care le cautam pentru acel post, iar singurul semn de intrebare e legat de faptul ca nu este suficient de entuziast. O colega m-a intrebat atunci cu cine il compar: cu cehii sau cu romanii? Mi-am dat seama in secunda urmatoarea ca il comparam cu romanii, mai exact cu colegii din companiile similare din Romania cu care lucrasem. M-am uitat in jur pentru a-mi adapta standardele la realitate, l-am angajat si s-a dovedit a fi o persoana motivata si cu performante foarte bune. Fara interpelarea colegei, am fi putut rata un om bun si am fi putut pierde timp si bani in reluarea procesului de recrutare si selectie, conform Revista Cariere.

Cand derulam programe de recrutare si selectie pentru companii care opereaza global, una dintre conditiile importante este ca echipa de recrutare sa se asigure ca interpreteaza corect raspunsurile si rezultatele candidatilor. O conditie care nu este atat de usor de realizat cum pare.
Asigurarea armonizarii si obiectivitatii echipei implicate in recrutare si selectie este mai dificila atunci cand candidatii provin din regiuni geografice si din culturi diverse, unde asteptarile de la un angajat sunt diferite. Pentru liderii de resurse umane ai companiilor multinationale sau ai organizatiilor care au o pepiniera de talente comuna, problema alinierii este una frecventa si accentuata de modificarile recente la nivel macroeconomic si de operare a businessului.

La nivel global, vedem ca apar posturi in organigrame care trebuie sa fie completate cu oameni din pietele emergente. Cum companiile isi fac strategii pentru a recupera din pierderea bazei de clienti si a capitaliza din diversificarea produselor si serviciilor, candidatii locali din pietele emergente au fost luati in considerare pentru posturi care presupun o responsabilitate de doua ori mai mare decat cea a predecesorilor lor expatriati. In plus, asteptarea este sa faca performanta cu jumatate din resurse si fara nicio perturbare a activitatii.

Citeste articolul integral pe Revista Cariere.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri