Demascarea obiceiurilor care iti pot distruge cariera este primul pas pentru a evita posibilitatea unui esec profesional.

Este adevarat ca nu poti controla tot ceea ce se intampla in viata ta, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale. Cu cat realizezi mai repede ca nu trebuie sa lasi totul la voia intamplarii si ca esti responsabil pentru greselile pe care le faci cu atat mai usor iti va fi sa le eviti pe viitor.

Acelasi lucru se aplica si in cazul carierei. Cu alte cuvinte, poti prelua fraiele depunand mai mult efort si timp pentru a identifica si a anticipa lucrurile care iti saboteaza dezvoltarea profesionala. Iata cateva greseli carora trebuie sa le acorzi mai multa atentie.

1. Promiti mai mult decat realizezi

Conform Linkedin, faptul ca nu iti poti respecta o promisiune fata de clientii sau seful tau le poate lasa acestora o impresie proasta. Poate ca le-ai promis ca poti duce pana la capat un proiect dificil sau ca poti respecta un anumit deadline; chiar daca ai fost sincer intrucat credeai ca poti face acest lucru, exista posibilitatea ca efortul tau sa nu fie apreciat in cazul in care nu vei reusi sa iti atingi obiectivul.

Problema apare atunci cand iti incurajezi seful sa aiba asteptari mai putin realiste legate de munca ta, promitandu-i lucruri pe care nu le poti realiza de fapt. Cunoaste-ti limitele si evita sa exagerezi cand vine vorba de rezultatele pe care le poti obtine.

2. Traiesti in umbra sefului tau

Ideal ar fi sa te intelegi cat mai bine cu seful tau; dezvoltarea unei relatii bazate pe respect si apreciere este indispensabila pentru o cariera de succes. Insa, potrivit Monster.com, in cazul in care te bazezi prea mult pe relatia cu seful tau, s-ar putea ca la un moment dat acesta sa iti eclipseze identitatea. Se poate intampla sa nu fii apreciat pentru munca ta valoroasa ci sa fii recunoscut doar pentru faptul ca te-ai apropiat de angajator.

3. Nu iesi din zona ta de confort

Nimic bun nu poate rezulta din momentele in care te complaci intr-o stare de stagnare. Si cand trec saptamani, luni si poate chiar ani fara sa faci o schimbare in ceea ce priveste cariera ta, cel mai probabil iti irosesti potentialul. Gandeste-te ca fara schimbare nu poti evolua pe plan personal si profesional si largeste-ti orizontul invatand cat mai multe lucruri noi si aplicand aceste cunostinte la jobul tau.

4. Iti spui ca nu poti termina o anumita sarcina

Poate crezi ca nu poti termina sarcina pe care ti-a dat-o seful tau si ca urmare a acestui fapt refuzi sa te apuci de ea. Ce faci daca totusi ai fi putut rezolva problema respectiva? Este vorba despre o oportunitate ratata pentru care nu mai poti da timpul inapoi. Incearca si da-ti o sansa, in ciuda convingerilor tale despre abilitatile pe care le detii. Da tot ce ai mai bun din tine si nu risti astfel sa traiesti cu regrete.

5. Lasi succesul sa ti se urce la cap

Este posibil sa ajungi in acel punct al carierei tale in care totul merge perfect; ba mai mult decat atat simti ca succesul de care ai parte va tine la nesfarsit. Gloria ta poate fi insa temporara iar faptul ca ti-ai atins telurile nu ar trebui sa justifice insusirea unei atitudini delasatoare. Nu te multumi niciodata doar cu rezultatele bune pe care le-ai obtinut in trecut ci incearca sa iti setezi noi obiective profesionale.

6. Adopti o atitudine pesimista

In momentul in care te lasi influentat de gandurile negative nu mai poti privi imaginea de ansamblu. Practic, te limitezi singur si ii afectezi si pe cei din jurul tau fie ca este vorba de colegi sau de seful tau. Priveste dincolo de problemele care apar la munca si pune-ti cat mai multe intrebari care sa te ajute sa adopti o perspectiva clara daca nu chiar optimista: cum ai aborda altfel obstacolele daca ai putea fi obiectiv?

7. Astepti momentul perfect

Cum stii cand este momentul perfect pentru a actiona daca nici macar nu incerci sa faci ceva? Conform Businessinsider.com, angajatii care tot amana terminarea sarcinilor asteptand sa apara circumstantele potrivite pentru a se apuca de treaba sunt mai putin productivi. Chiar si o scurta asteptare te poate face sa pierzi oportunitati importante.

Sursa foto: StartupStockPhotos, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri