Tinerii absolventi care isi doresc un loc de munca pot primi consiliere GRATUITA

Incepand cu 3 Iunie, data la care se incheie anul scolar 2015-2016, absolventii acestei promotii sunt asteptati sa se inscrie in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a beneficia de asistenta pentru a-si gasi un loc de de munca.

Astfel, absolventii institutiilor de invatamant inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca beneficiaza de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, precum si de facilitati financiare. De asemenea, in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii, absolventii pot participa la programe de formare profesionala.

Inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca este o etapa prealabila si obligatorie in vederea obtinerii facilitatilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

In aceste conditii, absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale si sunt inregistrate la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare , pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj. Acest drept se acorda absolventilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire si consta intr-o suma fixa, lunara, neimpozabila al carei cuantum este de 250 lei.

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decadere din drepturi. In cazul in care absolventii nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.

Citeste si:
OMNIASIG a lansat serviciul Asistență COVID-19
OMNIASIG a lansat serviciul...

ANOFM atentioneaza absolventii de liceu promotia 2016 ca data absolvirii cursurilor in anul scolar 2015 - 2016 este 03.06.2016 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent daca promoveaza sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului MECS 4.496/13.07.2015 privind structura anului scolar, cu modificarile si completarile ulterioare).

Elevii care nu au situatia scolara incheiata se pot inregistra in evidentele ANOFM in termen de 60 zile de la data promovarii examenului de corigenta (data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant).

Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ale caror date de contact sunt disponibile la adresa de Internet.

Citeste si:
Meseriile la care românii nu se mai înghesuie. ”Foame” de strungari...
Meseriile la care românii nu...
Sursa foto: goodluz, Shutterstock
Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri