Acum ceva timp, daca nu iti placea job-ul pe care il ai, traseul firesc pe care il aveai de urmat arata in felul urmator: plecai in cautarea altui job care, la fel de bine, putea sa iti placa sau nu. Si tot asa pana cand reuseai realmente sa gasesti ceva cu care sa te simti multumit.

Astazi, tot mai multe persoane stiu si inteleg ca au mai multe optiuni – una dintre cele la care apeleaza cel mai des este chiar calea antreprenoriatului. Multi tineri aleg sa paraseasca un loc de munca pentru a se conecta la propria lor pasiune si a-si deschide un business intemeiat sau inspirat din ea. Din aceasta perspectiva, lucrurile arata din ce in ce mai bine. Pe de alta parte, insa, nu inseamna ca provocarile sunt mai putine sau mai usoare atunci cand te gandesti sa iti deschizi propria afacere. Navigand printre aceste dificultati, cum faci sa iti mentii mintea limpede si sa ramai calm?

Antreprenoriatul si provocarile sale principale

Cunoasterea business-ului
E minunat sa faci din ceea ce-ti place o afacere. A lua business-ul ca pe un hobby e bine de multe ori, pentru ca asta iti da curaj si relaxare. Pe de alta parte, e important sa nu ramai la a te uita la business doar ca la o pasiune. Necunoasterea pietei, a consumatorului, a concurentilor, precum si lipsa unei strategii si a unei viziuni pe termen lung te pot duce catre un blocaj.
Existenta unor structuri clar delimitate
Exista foarte multe produse bune pe piata si oportunitati de dezvoltare. Pe de alta parte, daca oamenii nu aud de tine, e posibil sa intampini dificultati. Deci, daca nu exista si un sistem de promovare si vanzari bine pus la punct, ideile de business pot fi, uneori, irosite.
Resursele umane
In afara de pasiune si talent, oamenii pe care ii ai alaturi sunt foarte importanti. Testul de rezistenta inseamna, pe de o parte, viabilitatea produsului, dar pe de alta parte, inseamna si resursele umane pe care te bazezi. Multi antreprenori ajung demotivati si obositi pentru ca «oamenilor lor nu le pasa» sau pentru ca «e greu sa gasesti oameni buni». Insa, e important sa investesti, la randul tau, in ei, iar asta cere timp si efort.
Lipsa finantarii
Sa nu uitam de una dintre cele mai mari provocari cel putin pentru antreprenoriatul romanesc – accesarea de fonduri. Multi dintre antreprenorii pe care ii stiu au pornit la drum cu idei foarte bune, pe care nu au reusit sa le duca pana la capat din cauza lipsei finantarii sau a dificultatii de a atrage investitori.

Ce e de facut? Cateva alternative de luat in calcul

  • Fa-ti un plan de business. E important sa te documentezi pentru a sti mai clar care sunt provocarile cu care te poti confrunta. Un business plan, oricat de rudimentar, te ajuta foarte mult – asa stii cand anume nu mai esti in directia potrivita, cand e nevoie sa schimbi sau cand e nevoie sa te intorci la strategia initiala. Altfel, poti fi bolnav si sa tragi din rasputeri in continuare; organismul va ceda la un momnet dat si daunele s-ar putea sa fie prea mari. La fel se intampla lucrurile si intr-un business in absenta unui plan mai mare si mai structurat.
  • Uita-te de ce structuri ai nevoie. Oricat de talentat esti, oricat de bun e produsul tau, e clar ca nu poti reusi de unul singur, nu le poti face pe toate. De aceea, e important sa ai un proces de lucru clar, niste proceduri delimitate si niste structuri care sa te completeze.
  • Educa-ti oamenii. E important sa iei lucrurile asa cum vin si sa intelegi ca lucrurile nu se pot rezolva spunand mereu ca «oamenii sunt de vina». Oamenii se educa, se dezvolta, cresc. Sigur ca poate fi vorba si de un deficit de munca, dar, de cele mai multe ori, e nevoie de rabdare, asumare si responsabilizare. Daca nu investesti in oameni, pretul pe care l-ai putea plati ulterior s-ar putea sa fie prea mare.
  • Gaseste-ti propria formula de finantare. Daca accesarea fondurilor e prea dificila, cauta alte modalitati: acceleratoare, investitori etc. Posibilitatile sunt mult mai numeroase astazi decat in trecut. E foarte dificil, nimeni nu poate nega asta, de aceea e nevoie sa te inarmezi cu rabdare si perseverenta si sa nu uiti de unde ai pornit si pentru ce ai pornit pe ce acest drum.

Cum sa ramai calm ca viitor antreprenor?

Intr-un mediu cu atat de multe provocari ca cele de mai sus, e de la sine inteles ca devine extrem de dificil sa ramai calm si sa iti duci initiativele pana la capat. Iata cateva posibile solutii si propuneri pentru a trece cu bine de provocarile pe care ni le aduce antreprenoriatul.
1. Gaseste-ti un suport. E important sa ramai centrat pe tine – un specialist te poate ajuta in acest sens.
2. Inconjoara-te de persoane calme. E nevoie de o mare disciplina pentru a nu te lasa tras inapoi de catre sistem – traind in haos, e greu sa ramai cu mintea limpede. De aceea, niste persoane calme care sa te sustina te pot ajuta foarte mult.
3. Trateaza fiecare provocare ca pe un lucru din care poti invata. Nu te aventura sa stingi incendii – in fiecare minut va fi un lucru urgent, prioritar, «care arde». Pe termen lung, e greu sa sustii un ritm de viata care sa iti permita sa te arunci mereu sa rezolvi ceva. Ia lucrurile asa cum vin, cu o mai mare detasare fata de ceea ce se intampla.
4. Deleaga. Imparte, consulta-te cu oamenii din echipa, responsabilizeaza-i. Nu conduce singur.

In cele din urma, e important sa iti aduci aminte ca, si daca ai alege doar sa schimbi jobul, provocari tot vor fi – ele nu dispar niciodata pentru totdeauna. In antreprenoriat, problematica e doar diferita. Oridunde te-ai duce, insa, vor aparea provocari. Atunci de ce sa nu alegi sa iti pui efortul si energia pentru business-ul tau? �

Sursa foto: antoniodiaz, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri